ONLINE Национално ученическо състезание по „Митнически и данъчен контрол” проведе Стопанска академия „Д. А. Ценов”


Шестото поред Национално ученическо състезание по „Митнически и данъчен контрол” проведе на 28.04.2020 г. Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Поради извънредната ситуация в страната то бе организирано посредством онлайн платформата Moodle. Организатор на мероприятието бе катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”, подкрепена от Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. В надпреварата се включиха общо 70 ученика от 10 училища в страната:

  • Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски” – Варна;
  • Финансово-стопанска професионална гимназия „Васил Левски” – Монтана;
  • Професионална гимназия по икономика „Робер Шуман” – Разград;
  • Национална търговска гимназия – Пловдив;
  • Професионална гимназия по икономика и мениджмънт – Пазарджик;
  • Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” – Добрич;
  • Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов” – Кнежа;
  • Частна професионална гимназия по икономика и управление – Пловдив;
  • Старопрестолна професионална гимназия по икономика – Велико Търново;
  • Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола” – Бургас.

Участващите в ученическата надпревара средношколци бяха поставени в работна среда, максимално близка до реалната, и се превъплътиха в ролите на митнически и данъчни инспектори. В предоставеното им задание те трябваше индивидуално да извършат проверка на осъществените външнотърговски операции от страна на конкретна българска фирма. Въз основа на предприетите от тях контролни действия, учениците установиха редица грешки и несъответствия в оформените документи. Състезателните задания бяха проверени от преподаватели в направленията митнически и данъчен контрол от катедра КАСД. Най-добре представилите се участници са, както следва:

Първо място - Бояна Георгиева Кючукова, ВТГ „Георги Стойков Раковски” гр. Варна
Второ място - Адриана Георгиева Аспарухова, ФСПГ „Васил Левски”, гр. Монтана
Трето място - Силвия Ангелова Ангелова, ВТГ „Георги Стойков Раковски” гр. Варна

Победителите получават грамоти и плакети, а всички участници в състезанието получават поименен сертификат, който им дава право да кандидатстват и да бъдат приети за студенти в Стопанска академия „Д. А. Ценов”, в редовна форма на обучение по избрана от тях специалност. По решение на Академичния съвет, всички първокурсници на Свищовската академия, записани за студенти по държавна поръчка в редовна форма на обучение ще имат право на безплатно ползване на студентските общежития за учебната 2020-2021 година.
 


 

Според организаторите на състезанието, обучението и подготовката на учениците по митнически и данъчен контрол е на високо ниво, което е предпоставка за бъдещото им добро професионално развитие в областта на финансовия контрол. Провеждането на националното ученическо състезание е продължение на усилията на преподавателите по митнически и данъчен контрол в Свищовската академия да подпомагат обучението в тези две направления в средните училища в страната. В началото на извънредното положение, на три от включилите се и в състезанието училища бе предоставен пълен достъп до ресурсите в развиваната от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” електронна платформа Moodle. За всяко от тях екипът от катедрата е създал отделни онлайн курсове в направленията митнически и данъчен контрол, като е адаптирал учебното съдържание, съобразно изискванията за професионално обучение. Към всяка от включените теми са разработени учебни пособия, PowerPoint презентации, видео уроци, онлайн тестове и задания, приложени са помощни материали и връзки към полезни интернет ресурси. Процесът по самото обучение се осъществява от страна на учителите, а екипът от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” съвместно с тях създава необходимото им учебно съдържание.