Онлайн кръгла маса, посветена на макропруденциалната политика за балансирано развитие на икономиката се проведе в СА „Д. А. Ценов”

Онлайн кръгла маса на тема „Макропруденциалната политика – средство за устойчиво и балансирано развитие на икономиката” се проведе 28 октомври 2022 г. в онлайн платформата bbb.uni-svishtov.bg и заседателна зала Ректорат на СА „Д. А. Ценов”. Събитието бе част от изпълнението на заложената в едноименен проект №10 - 2022 Дейност №7 „Обобщаване на проучването и извеждане на изводи и констатации. Провеждане на онлайн кръгла маса за популяризиране на научните и практико-приложни резултати”, финансиран по конкурсна процедура към Института за научни изследвания от годишната държавна субсидия за присъща на висшето училище научна дейност.
Кръглата маса предизвика интереса на над 50 професори, доценти, главни асистенти, докторанти, студенти, изследователи, представители на банковия и застрахователния бизнес, финансисти и предприемачи. Екипът на проекта с ръководител проф. д-р Стоян Проданов включва в състава си гл. ас. д-р Петко Ангелов – научен секретар на катедра „Финанси и кредит”, д-р Силвия Заркова – признат изследовател (R2) към Института за научни изследвания на СА „Д. А. Ценов” и хон. преп. към катедра „Финанси и кредит”, Беатрис Любенова, Даниела Сачарова и Цветомира Велева – докторанти към катедрата, и Ния Иванова – студент от спец. „Финанси”.

В хода на кръглата маса ръководителят на проекта проф. Проданов представи научните и изследователски постижения на екипа в рамките на изпълнението на проекта, сред които са: три колективни студии на английски език, публикувани в сборници на научната поредица „Economic and Social Development” с индексиране в Web of Science; три абстракта; една индивидуална статия на докторант за участие в годишната „Докторантска научна сесия – 2022” на СА „Д. А. Ценов”; една колективна студия, която предстои да бъде депозирана за публикуване в Алманах „Научни изследвания”.

Екипът на проекта пряко обвързва своето изследване с европейските цели за преодоляването на краткосрочните и средносрочни предизвикателства пред устойчивото и балансирано развитие на финансовия сектор и подсекторите, оказващи пряко или косвено влияние върху него. Аргументира се засилването на надзорния акцент върху експозициите на поднадзорните институции към сектори, силно уязвими от непредвидими ситуации и поддържането на устойчивост в тях - например сектора на недвижимите имоти. Ключов акцент в хода на изследванията се поставя върху анализиране на макропруденциалните политики в балканските държави, влиянието на макропруденциалните мерки върху банковия и застрахователния сектор и „зомбирането на сектора на недвижимите имоти“.

I

Изследванията на членовете на екипа се основават на широко теоретично проучване, систематизация на информация от официални европейски бази данни, прилагането на разнообразие от статистически и иконометрични методи, в т.ч. прилагането на алгоритъм за съвкупно машинно обучение на данни от вида Random Forest Regression. Ключовите научни резултати от изпълнението на проекта, в т.ч. презентация с формулираните основни изводи, както и публикациите са достъпни в платформата за отворена наука ResearchGate на адрес: https://bit.ly/3U6pf2Z.
С кръглата маса се обогатява календара от научни събития, посветен на 70-та годишнина от основаването на първата българска научна школа по финанси – катедра „Финанси и кредит” при СА „Д. А. Ценов”. До края на годината предстои и откриването на две научни лаборатории – по инвестиционно банкиране и по публични финанси, които са резултат от дарителски кампании под егидата на академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов” в партньорство с институции от финансово-кредитната система.