Общото събрание на Стопанска академия прие отчета на Ректора и проведе частични избори за попълване състава на Академичния съвет и Контролния съвет


На 14.03.2018 г. в аулата на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” се проведе заседание на Общото събрание на висшето училище с дневния ред от четири точки.

   Първа точка в дневния ред бе Годишен доклад на Ректора на СА „Д. А. Ценов” за състоянието и дейността на Академията за периода м. февруари 2017 – м. февруари 2018 година. „През изтеклата година продължи работата по реализацията на целите, залегнали в Мандатната програма за развитие на Стопанска академия „Д. А. Ценов” за периода 2016–2020 г.”, каза в началото на своя доклад ректорът, доц. д-р Иван Марчевски. Той уточни, че Академията осъществява мисията и целите си в особено рискова и неблагоприятна обстановка. „Средата, в която работим, продължава да бъде крайно неблагоприятна. Стагнацията на пазара на образователни услуги, демографската криза, политиката на МОН по „свиване” приема на студенти в професионалните направления 3.8. „Икономика” и 3.7. „Администрация и управление”, в които училището е специализирано, са само част от неблагоприятните фактори, оказващи влияние върху общото състояние на Академията”, заяви доц. Марчевски.



Отчетът за дейността на СА „Д. А. Ценов” бе представен по 11 основни направления, залегнали в Мандатната програма за периода 2016-2020 година. Относно обучението, ректорът посочи, че общия брой на обучаваните студенти в СА през учебната 2017/2018 година в ОКС „бакалавър” е 4 928, като 2 683 са в редовна форма и 2 245 в задочна форма на обучение. В ОКС „магистър” са се обучавали 264 студенти в редовна форма и 1 727 в дистанционна. Общият брой на обучаваните докторанти в редовна, задочна и свободна форми е 124. Доц. Марчевски акцентира върху два факта, които дават основание за оптимизъм. Първо, за учебната 2017/2018 г. СА „Д. А. Ценов” – Свищов е едно от малкото висши училища в страната, което успя да реализира 100 % от утвърдения с решение на Министерски съвет план-прием на студенти в ОКС „бакалавър”. Второ, при ОКС „магистър” за първи път от три години е налице увеличение на броя приети студенти, при това с 14 %, което е доказателство, че предприетите през последните две години действия, започват да дават своите положителни резултати.

В своя доклад, ректорът отчете постигнатото и в направленията „Научноизследователска дейност”, „Международна дейност”, „Управление на учебния процес”, „Управление на качеството и акредитация”, „Финансово управление и контрол”, „Информационна политика, кариерно консултиране на студентите и алумни”, „Информационна инфраструктура”, „Издателска и библиотечна дейност”, „Кадрова политика”, „Материална база”.

След обсъждане на представената в доклада информация и изказване на мнения, отчетът на ректора бе приет от членовете на Общото събрание със 104 гласа „за”, 2 „против” и 1 „въздържал се”.

По втора точка от дневния, доклад представи председателят на Контролния съвет на Стопанска академия – проф. д-р Иван Върбанов. Той поясни, че в своята дейност Контролният съвет е работил в следните направления: „Проверки за законосъобразността на изборите за ръководни органи в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – гр. Свищов”; „Даване на становища по проектобюджетите на Стопанска академия „Д. А. Ценов” и по тяхното изпълнение”; „Материали (запитвания, жалби, заявления и докладни записки), внесени писмено в Контролния съвет”. Отчетът за дейността на Контролния съвет на Академията бе приет с 106 гласа „за” и 1 „въздържал се”.

 

По другите две точки от дневния ред, на своето заседание Общото събрание гласува промени в Правилника за дейността на Стопанска академия „Д. А. Ценов” и проведе частични избори за попълване състава на Академичния съвет и Контролния съвет.

Новоизбраните членове на Академичния съвет от състава на студентите и докторантите са:

  • Цветелин Борисов – докторант, редовна форма на обучение, катедра „Бизнес информатика”;
  • Борислав Боянов – докторант, редовна форма на обучение, катедра „Международни икономически отношения”;
  • Никита Йорданов – студент, редовно обучение, 3 курс, спец. „Стопански и финансов контрол”;
  • Екатерина Ангелова – студент, редовно обучение, 3 курс, спец. „Финанси”
  • Николета Николаева – студент, редовно обучение, 1 курс, спец. „Счетоводство и контрол”.

Новоизбраният член на Контролния съвет от състава на студентите е:

  • Антоан Величков – магистър, МП „Валутен, митнически и данъчен контрол”