Образователното портфолио на Стопанска академия бе представено пред българи в Украйна и Молдова


Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участва в организирани от Министерството на образованието и науката информационни дни в Република Молдова и Украйна за представяне на възможности за получаване на висше образование в Р България. В срещите със зрелостници и родители от българските общности в двете държави участваха представители на МОН (Карина Бабаян и Диана Маринкова), преподаватели и административни служители от шест български висши училища. Свищовската академия бе представена от ас. д-р Иван Ангелов, преподавател в катедра „Международни икономически отношения”. 



В рамките на визитата, българската група посети едно училище в Украйна и три в Молдова. Представителите на МОН разясниха Постановление № 103 на МС от 31.05.1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина. Обърнато бе внимание и на особености по процедурата при кандидатстване, записване и издаване на виза. Участващите в инициативата български висши училища бяха представени с кратки презентации, а след това учениците имаха възможност да задават въпроси към гостите и да получат рекламно-информационни материали.
Първата среща се състоя в Болградска гимназия „Г. С. Раковски” – гр. Болград, Украйна, където делегацията беше посрещната от директора Снежана Скорич и Тодор Витев, съветник в Генералното консулство на България в Одеса, Украйна. Гостите имаха възможност да разгледат училището и да наблюдават учебния процес, а на самата среща учениците показаха сериозен интерес към придобиване на висше образование в България. При разговори със зрелостници, ас. д-р Иван Ангелов посочи и конкретни примери на студенти от Украйна, които в момента се обучават в Стопанска академия.  
Срещите в Р Молдова започнаха от гр. Тараклия – градът с най-голяма концентрация на българи в страната. В лицей „Иван Вазов” групата беше посрещната от директора Людмила Пеева, Евгения Мандажи – началник Управление на образованието в района, Ангел Маринков – българския консул в Тараклия, Мария Делибалтова – командирован специалист от България в района. Българският консул за Тараклийска област участва и в срещата, проведена в лицей „Гаврил Гайдаржи”, гр. Комрат. Последната визита на българската група бе в Българския теоретичен лицей „Васил Левски” в столицата на Молдова – гр. Кишинев. Гостите бяха посрещнати от директора на училището – Наталия Ярославская и консулът на България в града – Георги Йовков.



В направените презентации, по време на срещите, за възможностите за обучение в Стопанска академия, ас. д-р Иван Ангелов представи специалностите, за които се осъществява прием в направленията 3.8. Икономика и 3.7. Администрация и управление, начините и сроковете за кандидатстване, формите на обучение. Той разясни какви са социално-битовите условия, които се предлагат на свищовските студенти, какви възможности имат за участия в научни форуми и стажантски програми, за провеждане на студентска мобилност по програма „Еразъм+” с цел обучение и с цел практика. В разговори с ученици и техните родители, относно реализацията на свищовските студенти след дипломирането им, ас. д-р Иван Ангелов поясни, че възпитаниците на Стопанска академия получават диплома за придобита образователна степен и Европейско дипломно приложение, признати в целия ЕС, САЩ и Канада. По думите на ас. д-р Иван Ангелов, проведените срещи в Украйна и Молдова са били изключително полезни за представителите на българската общност, поради възможността на място да получат информация и консултация относно образователния продукт, който Стопанска академия „Д. А. Ценов” в гр. Свищов предлага на своите възпитаници. „Усетихме много топло посрещане, желание за сътрудничество и интерес към обучение в бакалавърска степен. Проявен бе интерес и към възможностите за обучение в ОКС „магистър” след придобита степен „професионален бакалавър”, сподели ас. д-р Иван Ангелов след завръщането си в Свищов.