Нови три алумни клуба учредиха възпитаници на Стопанска академия


Другарски срещи в родната Алма матер проведоха     различни випуски на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. 30 години от дипломирането си отпразнуваха възпитаниците на специалност „Икономика и управление на промишлеността” от Випуск’ 1989. Завършилите спец. „Счетоводство и контрол” през 1984 г. честваха 35 години, а техни колеги от същата специалност отбелязаха 27 г. от дипломирането си.



На съвместна среща в аулата на свищовското висше училище,  гостите от трите випуска приветства зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Марияна Божинова. Тя запозна присъстващите с актуалното състояние и перспективите за развитие на Стопанска академия, поясни какви дейности реализира настоящото ръководство с цел адаптиране към днешните промени, към потребностите на младите хора и на бизнеса. Говорейки за нововъведенията, проф. Божинова сподели, че като пионер в дистанционното обучение на магистри (стартирало през 1999 г.), от следваща учебна 2019/2020 година Стопанска академия е акредитирана да започне дистанционно обучение и в степен „бакалавър” по 11 специалности от направление „Икономика”. Във връзка с фокусирането към международния пазар, зам.-ректорът сподели за сключените договори с чуждестранни университети, разработените програми за двойни дипломи на английски и на руски език, увеличаването на реализираните мобилности по програма Еразъм+.    
В рамките на официалната част от съвместната среща, Димка Генчева – организатор в Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, представи пред присъстващите Алумни асоциацията на Стопанска академия. И трите випуска решиха да създадат свои алумни клубове. Възпитаниците на спец. „Икономика и управление на промишлеността” нарекоха своя клуб „Индустрия’ 89”, а за председател избраха проф. д-р Любчо Варамезов – декан на факултет „Производствен и търговски бизнес” при Стопанска академия. Учредителите на клуб „Счетоводна отчетност Випуск’ 84” избраха за председател Даринка Иванова. „Светлина” е името на клуба, учреден от възпитаниците на спец. СК, Випуск’ 1992, с председател Мариянка Бачурова. Сред целите, които си поставиха съучредителите на новите алумни клубове е да поддържат жива връзката с родната Алма матер и да популяризират по родните си места лидерските позиции на свищовското висше училище.





По традиция, за участниците в другарските срещи бяха осигурени значки на Стопанска академия, рекламно-информационни материали, възможност за обличане с академичните тоги и  посещение в академичния музей.