Нова руска и западна научна литература представи в Стопанска академия традиционната есенна изложба

Богата колекция от нова руска и западна научна литература представи пред академичната общност в Свищов превърналата се в традиция есенна изложба-базар. Тридневното изложение се организира от Академична библиотека „Акад. Никола Михов” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и официалният представител на Руската академия на науките за България.

18-та поред изложба-базар на нова научна литература откри зам.-ректорът на Академията – проф. д-р Любен Кирев. Той приветства организаторите от името на ректора – проф. д-р Величко Адамов, и поздрави присъстващите преподаватели и студенти за това, че са сред „четящите и мислещи” хора. „Дом без книги е като тяло без душа” – каза проф. Кирев. Той подчерта, че извършващия се в момента преход към „икономика на знанието”, при който знанието се превръща в основен суровинен източник, основен фактор и основен продукт на производството, няма как да се случи без книгите, т.к. именно те са ключа към знанието. Цитирайки Шекспир, за когото книгата е била по-скъпа дори от престол, проф. Кирев заяви, че „ако някога на простосмъртен е съдено да стане бог, то неговия трон трябва да бъде книгата”.


Присъстващите „любители на книгата” приветства и  директорът на Академичната библиотека – Анка Танева, която подчерта че, въпреки технологиите и технологичния напредък, книгите не са анахронизъм. „Книгите не са някакъв отминал сантимент с горчиво-сладникъв привкус. Книгите са били и винаги ще бъдат духовен стожер за хората, които са се посветили на научната кауза, за хората, които са възпитани да ги ценят” – каза още директорът на библиотеката и благодари на всички спомагащи това традиционно изложение да продължи да се осъществява и развива през изминалите години.


Тазгодишната изложба – базар представи над 1500 заглавия на руски и английски език от различни области на знанието. Част от присъстващите на откриването студенти и преподаватели се възползваха веднага от възможността да черпят знание от писаното слово, купувайки си нова научна литература. По време на тридневното изложение организаторите отчетоха голям интерес към закупуване на множество книги и по проекти, които се реализират в свищовското висше училище. Освен това бе дадена възможност представители на различните катедри да препоръчат необходимите им конкретни заглавия, които по-късно да бъдат закупени от Академичната библиотека и да могат да се ползват от всички читатели.