Нова поредица от обучения по проекта „Стъпка по стъпка ... към успеха” стартира в Стопанска академия

Нова поредица от обучения по проекта „Стъпка по стъпка ...  към успеха” стартира в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Проектът, който локалния офис на студентската организация AIESEC в Свищов реализира за трета поредна година, цели да помогне на студентите да придобият базови умения, които ще бъдат полезни за бъдещето им професионално развитие. Обученията се провеждат с помощта на  утвърдени на бизнес-пазара бивши възпитаници на Свищовската Алма матер и Алумни на студентската организация, както и професионални трейнерски компании.

Първата стъпка от проекта за настоящата година бе обучение по ораторски умения и невербална комуникация. Лектор по двете теми бе Борислав Николов – завършил спец. „Финанси” в Стопанска академия през 2002г. В момента работи в голяма компания, където основната му дейност е свързана с обучението и развитието на професионалните и личните умения на служителите.

Основните акценти в темата за ораторски умения бяха свързани с най-големия страх на хората, а именно да говорят пред хора. Според представените данни, 97% поставят на първо място страха от публични изяви, следван от страх от височини, самота, змии и на пето място – страх от смъртта. Превръщайки лекцията в дискусия, Борислав Николов с помощта на студентите изведе причините за страха на хората от публични изяви и представи начините за преодоляване на този страх. Говорейки за качествата на добрия оратор, лекторът заяви, че успешните хора са тези, които влияят на останалите. „Начинът да го направим е когато сме автентични, когато изразяваме себе си и сме добре подготвени за да го направим” – каза още Николов. В презентацията си той коментира как работи съзнанието и подсъзнанието, кое е доминиращото, как добрия оратор трябва да структурира презентацията си и как може да влияе на аудиторията на подсъзнателно ниво. Чрез ролеви игри, дискусии, разказване на лична история и анализиране на ситуации, лекторът демонстрира на студентите как може да се въздейства върху емоциите и реакциите на хората.


По време на обучението бе представена и темата за езика на тялото. Според гост-лектора невербалната комуникация може да бъде „основен инструмент”, чрез който презентаторът да влияе на аудиторията.  

Посланието, което Борислав Николов отправи към свищовските студенти е постоянно да се развиват, да грабят всички възможности и да пробват различни неща – такива, които никога не са правили, защото прилагайки наученото всеки ден, ще тренират да бъдат по-успешни. Гостът увери студентите, че Стопанска академия и AIESEC са един „тренажор на живота” и след като излязат от него и се сблъскат с реалността, е много важно как ще приложат това, което тук са имали възможност да научат и да тренират.

По проекта „Стъпка по стъпка ...  към успеха” предстоят още две обучения до края на учебната година – информира президентът на локалния офис на AIESEC в Свищов – Живка Петрова.