Нова мултимедийна лаборатория бе открита в Стопанска академия по проект и чрез лични дарения по примера на Димитър Ценов

Днес, 100 години след направеното завещание от Димитър Апостолов Ценов за откриване и поддържане на висше търговско училище в родния му град Свищов, примера на Дарителя продължава да вдъхновява академичната общност. Следвайки идеите на своя патрон, преподаватели от Стопанска академия спомогнаха чрез лични дарения за откриване на нова мултимедийна лаборатория за провеждане на специализирани изследвания и обучение в областта на финансовите науки.
 

Седмица след официалното откриване на учебната 2012-2013 година, в Свищовската академия започна да функционира нов кабинет за обучение на младите икономисти. Компютърната техника в него е по проект на екип от Катедра „Финанси и кредит” пред Института за научни изследвания на СА „Д. А. Ценов”. Обзавеждането е осигурено чрез лични предметни дарения от проф. д-р Величко Адамов – Ректор на СА, доц. д-р Теодора Димитрова – Зам.-ректор, доц. д-р Румяна Лилова – Декан на факултет „Финанси”, доц. д-р Андрей Захариев – Ръководител на катедра „Финанси и кредит” и доц. д-р Стоян Проданов от катедра „Финанси и кредит”.
С ритуалното прерязване на трикольорната лента, новата придобивка за младите финансисти официално откри ректорът на Академията проф. д-р Величко Адамов.

Веднага след официалното откриване, мултимедийната лаборатория започна да се използва по предназначение и в нея стартира нормален учебен процес със студентите - финансисти. В кабинета са обособени 24 работни места с 12 компютърни конфигурации за студенти и една сървърна компютърна конфигурация за водещия учебните занятия преподавател. Кабинетът е оборудван с мултимедиен проектор, осигурен е високоскоростен интернет и достъп до профилирани финансови бази данни.

Новооткритата мултимедийната лаборатория е поредната подобна в Стопанска академия и по думите на доц. Захариев, в така оборудваните учебни кабинети „студентите – финансисти, в близка до реалните работни позиции във финансовата сфера работна среда, могат да добиват своите специализирани компетенции и с вещата подкрепа на асистентите от Катедрата, да бъдат конкурентноспособни висшисти на трудовия пазар в България и Европа”.
Откриването на мултимедийна лаборатория за провеждане на специализирани изследвания и обучение в областта на финансовите науки бе част от инициативите, с които се отбелязва 60-годишнината на първата българска финансова катедра - Катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия „Д.А.Ценов”. Ръководителят на катедрата, доц. Захариев информира, че честването на годишнината ще продължи с две научни конференции, които ще се проведат през месец ноември.

С тържествено съвместно заседание на Катедрения съвет на катедра „Финанси и кредит”, Факултетния съвет на факултет „Финанси” и Академичния съвет на Стопанска академия „Д. А. Ценов”, с поднасяне на приветствия и адреси ще стартира работата на Научно-методическата конференция „Финансовото образование и научните изследвания във висшите училища в България – стратегия "Европа 2020””. Във форума ще участват български и чуждестранни учени, работещи в областта на финансовата наука и финансовите изследвания.
С фокус върху научния потенциал на студентите е и мащабния национален форум на студентите – финансисти, „Финансиада 2012".