Националното представителство на студентските съвети, учредено в Свищовската академия, чества 20 години


С тържествена церемония, Националното представителство на студентските съвети в Република България, учредено в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов, отбеляза 20-ата си годишнина. На церемонията, която се състоя в аула „Максима” на УНСС, присъстваха Красимир Вълчев – министър на образованието и науката (съучредител на НПСС), проф. Костадин Ангелов – министър на здравеопазването (съучредител и председател на НПСС в периода 2002-2004 г.), Николай Павлов – зам.-министър на младежта и спорта, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, Християн Даскалов – директор на Национален студентски дом, проф. дфн Анастас Герджиков – председател на Съвет на ректорите на висшите училища в Р България, доц. д-р инж. Лиляна Вълчева – председател на НБС „ВОН” – КНСБ, народни представители, кметове, ръководители на институции, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, доц. д-р инж. Ивайло Симеонов – председател на НПСС в мандат 2000-2002 г., ректори на висши училища, представители на студентски съвети, представители на НПО сектора, партньори на студентската организация. Сред гостите на тържественото честване бе и ВрИД председател на Студентски съвет при СА „Д. А. Ценов” – докторант Жанета Ангелова.



Приветствие към гостите на честването поднесе Даниел Парушев – председател на НПСС за мандат 2020 – 2022 г., възпитаник на Университета за национално и световно стопанство. Той отдаде заслужено признание на създателите и на хората, допринесли за развитието и утвърждаването на националната студентска организация и пожела НПСС да бъде добрия пример за българската общественост. Даниел Парушев подчерта, че НПСС е организация, в която се изграждат личностите на утрешния ден и посочи като пример присъстващите министри и други гости, които като студенти са били част от тази организация. 
Документален филм, излъчен в началото на церемонията, представи историята и дейността на НПСС. Филмът припомни, че на 24 март 2000 г. на учредително събрание в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов се основава Представителство на студентските съвети в Р България. Свищовското висше училище е домакин и на честването на 10-годишнината на НПСС. 



С нескрито вълнение, присъстващите двама министри – съучредители на организацията, поднесоха приветствия и подчертаха ролята на НПСС за защита правата и интересите на студентите, специализантите, и докторантите в акредитираните висши училища в страната. Министърът на образованието сподели, че откривайки настоящата учебна 2020-2021 година в Стопанската академия, си е припомнил вълненията и емоциите от преди 20 години в Свищов при създаването на НПСС. Красимир Вълчев заяви, че и МОН, и държавата имат нужда от силна студентска организация, за да живеем всички в едно по-добро и по-хармонично общество. „Благодаря за партньорството, което имаме във важния разговор за висшето образование и за общото бъдеще като държава и общество, защото чрез висшето образование ние трябва да гледаме напред. Студентите ще бъдат активни в следващите 40-50 години и ще градят обществени отношения, обществени системи, ще бъдат мотора на развитието”, каза министърът на образованието. Той пожела на студентите да бъдат градивни и да надграждат това, което е постигнато за изминалите 20 години. 
Даниел Парушев връчи на министър Вълчев плакет за принос в развитието и утвърждаването на НПСС. Ръководството на организацията отличи с почетен знак за значим принос и други личности, допринесли за развитието на НПСС. 



Множеството получени приветствия и поздравителни адреси отбелязаха приноса на националната студентска организация и проявената през годините активност в областта на културата, спорта, науката и творчеството, които повишават знанията и уменията на обучаващите се студенти в България. Поздравителни адреси за 20-ия си рожден ден НПСС получи и от ректора на Свищовската академия – проф. д-р Марияна Божинова, и от ВрИД председател на СС при СА „Д. А. Ценов” – докторант Жанета Ангелова. 
„Скъпи млади колеги, в духа на днешния празник, искрено Ви желаем да бъдете здрави, одухотворени, искрящи от енергия и амбиции, бъдете осмислени и себе си! Бъдете добрият пример за Вашите колеги, за поколението Ви, в стремежа им да бъдат достойни личности, защото сме сигурни, че всички ние желаем да я има България, децата ни, самобитността и нацията, а Вие сте бъдещето на страната ни!”, се казва в поздравителния адрес, изпратен от проф. Божинова до Националното представителство на студентските съвети в Република България.