Меморандум за сътрудничество подписаха Стопанска академия и Асоциацията на земеделските производители

Меморандум за сътрудничество подписаха ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – почетен проф. д-р Величко Адамов и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България –  Христо Цветанов. Церемонията по подписване на меморандума се състоя в Деня на Европа – 9-ти май, в заседателната зала на Академическия съвет. Гости на церемонията бяха проф. д-р Любен Кирев – зам.-ректор „Бакалавърско и магистърско обучение”, доц. д-р Георги Герганов – финансов мениджър на Академията и преподавател в катедра „Аграрна икономика”, доц. д-р Виолета Блажева – ръководител катедра „Аграрна икономика”, гл. ас. Николай Нинов – директор на„Образователен и кариерен център” и доц. д-р Красимир Шишманов – ръководител научна секция „Кариерен център”.

Меморандумът стана факт, благодарение на изключително ползотворните партньорски взаимоотношения, които се развиват между Стопанска академия по линия на „Образователен и кариерен център” и катедра „Аграрна икономика”, от една страна, и Асоциацията на земеделските производители в България, от друга. Основните цели залегнали в подписания документ касаят бъдещо сътрудничество в областта на подготовката на кадри със специалности и специализации, свързани с потребностите на аграрния сектор. Съвместните дейности предвиждат още: актуализиране на учебните програми на специалността в съответствие с потребностите на пазара на труда; магистърско, докторантско, следдипломно обучение, специализация и допълнителна квалификация на персонала от аграрната система. Сред предвидените съвместни инициатива са организиране и провеждане на научно-практически конференции, кръгли маси и симпозиуми, обсъждания на проекти на нормативни документи по аграрната политика на България и Европейския съюз; подготовка и осъществяване на съвместни научно-приложни изследвания и разработки в областта на аграрната икономика.

На проведената церемония, почетен проф. д-р Величко Адамов, връчи почетен плакет на Христо Цветанов за положените усилия и заслугите му за създаване, развиване и укрепване на добри партньорски отношения между Висшето училище и представяната от него Асоциация. На свой ред Цветанов подчерта готовността на представяния от него бизнес-сектор да подаде ръка на Стопанска академия и акцентира на желанието за активно сътрудничество в областите, както на подготовката на кадри, така и на реализирането на бъдещи съвместни прояви и проекти.

Веднага след подписването на меморандума, страните по него пристъпиха към маркиране на конкретни задачи, изясняване на алгоритъма за тяхното осъществяване и задаване на конкретни дати и срокове за тази цел.