Майсторски клас за свищовски студенти от специалност „СФК“, бе проведен съвместно с Агенция „Митници“

Майсторски клас по митнически контрол на тема „Сигурна бизнес среда за икономическо развитие“ бе организиран от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“ при Стопанска академия „Димитър А. Ценов“. Обучението е съвместна инициатива между висшето училище и Агенция „Митници“. Лектори на мероприятието бяха Ана Стоилова, гл. юрисконсулт в отдел „Правно – нормативен“ към Митница Югозападна (гр. Благоевград) и Красимир Фучеджиев, зам. началник на Митница Бургас. В майсторския клас участваха студенти от III и ІV курс на специалност „Стопанки и финансов контрол” и магистри от МП „Валутен, митнически и данъчен контрол“.
Майсторският клас бе открит от проф. д-р Георги Иванов, ръководител на катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“, който представи гост-лекторите и обясни необходимостта и полезността от съчетаването на теоретичното обучение по митнически контрол във висшето училище с практически ориентирани мероприятия. Проф. Иванов подчерта, че майсторските класове предоставят възможност на студентите за възприемане на преподаваната материя от различна гледна точка.
Приветствие от името на академичното ръководство към организаторите и участниците в майсторския клас поднесе доц. д-р Иван Марчевски, Ректор на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, Свищов. В своето обръщение той подчерта водещата роля на свищовската Алма матер в подготовката на кадри у нас в областта на митническия контрол и изрази своята удовлетвореност от изградените трайни институционални контакти с митническата администрация на Р България.
Майсторският клас премина при подчертан интерес от страна на студентите, които имаха възможността както да задълбочат своята практическа подготовка, така и да отправят конкретни въпроси към лекторите по отношение на актуалната проблематика, свързана с осъществявания контрол от страна на Агенция „Митници“ по спазването на действащото митническо и акцизно законодателство. Лекторите поканиха присъстващите студенти да кандидатстват за работа в Агенция „Митници“ като уточниха, че одобрените кандидати при постъпването си преминават няколко месечно специализирано обучение. В края на обучението те благодариха на академичното ръководство и на катедрата-домакин за поканата за среща със свищовските студенти и преподаватели, и изрази увереност, че ще има и следващи подобни форуми.