Майсторски клас на тема „Инструменти за ИТ автоматизация“ организира катедра „Бизнес информатика“

Катедра „Бизнес информатика“ организира майсторски клас на тема „Инструменти за ИТ автоматизация“, в който взеха участие редовни студенти от специалност „Бизнес информатика“ и преподаватели от катедрата. Събитието се проведе на 7 ноември 2023 г. в специализирана аудитория 401. Гост-лектор от практиката беше Красимир Данев, който е бивш възпитаник на Стопанска академия „Д. А. Ценов“. Завършил е специалност „Бизнес информатика“, както и магистърска програма „Информационни системи и технологии в бизнеса“. В момента заема длъжността UNIX инженер в DXC Technology България и е ръководител на малък екип от 4 човека.
Пред аудиторията гост-лекторът представи накратко своята визитка и сподели за ИТ услугите, които DXC Technology България предлага на своите клиенти, а именно аутсорсинг на: бизнес процеси, анализи и (ре)инженеринг, приложения, сигурност, облачни услуги и др. Заедно с това подчерта, че компанията наброява над 130 000 служители в повече от 70 страни и е най-голямата ИТ компания в България с над 4000 служители, с офиси в София и Варна.

Красимир Данев запозна присъстващите на майсторския клас с възможностите за автоматизиране на повтарящи се операции, такива като създаване на структура от папки и файлове, проверка за точността на времето на сървъра, проверка за актуализации на сървърни операционни системи или създаване и добавяне на нови дискови дялове към сървъри. Съществено внимание беше отделено на инструментите за създаване на скриптове като Bash, Ansible и PowerShell. Всеки един от тях беше разгледан задълбочено, а чрез множеството демонстрирани, обяснени и изпълнени примери на скриптове студентите имаха възможност да се убедят в гъвкавостта и ефективността на тези скриптови езици. Заедно с това гост-лекторът умело открои ползите и проблемите от използването на тези инструменти за автоматизация в ежедневната му работа.

По традиция, след интересната презентация с множество демота, беше оставено време за въпроси. Студентите и преподавателите взеха активно участие и отправиха редица въпроси към гост-лектора. Най-съществен интерес провокира дискусията относно възможностите за започване на работа на подобна позиция в компанията и изискванията за това.