Максим Колев: Свищовската академия е най-доброто място да учиш застраховане

По повод на своята 85-годишнина Стопанска академия "Димитър А. Ценов" стартира рубриката "Успешните възпитаници". В нея ще бъдат публикувани интервюта с възпитаници на Академията, които заемат ръководни длъжности в корпоративния сектор, намират се на престижни позиции в обществото или са водещи експерти в своята област. Разисквани теми в рубриката ще бъдат кариерната реализация и ролята на Стопанската академия за формирането на професионалните компетенции на младите хора. Ще бъдат представени и посланията на успешните възпитаници на Свищовското висше училище към академичната общност и техните съвети, препоръки и напътствия към неговите настоящи и бъдещи студенти. 

Днес наш гост е г-н Максим Колев, който е Председател на УС на Гаранционния фонд на застрахователите в България. Гаранционният фонд е юридическо лице със седалище в гр. София. Организацията има за предмет на своята дейност извършване на плащания на обезщетения по задължителните застраховки "Гражданска отговорност" на автомобилистите и "Злополука" на пътниците в обществения транспорт.

Здравейте, г-н Колев! Благодарим Ви, че приехте нашата покана за интервю. Представете се накратко. Кое е Вашето родно място и къде живеете в момента?

Здравейте, роден съм на 11 септември 1980 г. в град Стара Загора, а веднага след завършването на Стопанската академия в гр. Свищов започнах да живея и работя в столицата. Към настоящия момент имам съпруга и две прекрасни деца – момче и момиче.

С какво се занимавате сега и на какъв етап се намира Вашата професионална кариера?

Аз съм икономист по образование, като през цялото време на кариерното си развитие съм работил в сферата на застраховането и финансите. Минал съм по стълбата на кариерното развитие от най-ниското йерархично ниво в застрахователни компании и брокери, впоследствие съм работил като оперативен мениджър и генерален мениджър в компании с високи стандарти и ноу-хау за правене на бизнес, а когато навърших точно 40 години и търсех нещо ново, което да ме ентусиазира и предизвика, бях избран за Председател на УС на Гаранционния фонд на застрахователите. Доколкото се познавам, ще се усъвършенствам в тази сфера и когато ми стане тясно или скучно, ще се насоча към завладяване на други територии в обществения живот, защото винаги съм отворен към иновацията и развитието.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещате в работата Ви?

Предизвикателствата са свързани с новостите в технологичния сектор, които неминуемо рефлектират в традиционните бизнес процеси, с промените в законодателната рамка, с управлението на нови проекти, мотивирането и управлението на колегите. Предизвикателствата, разбира се, не се изчерпват с това. Има редица сфери, към които имам професионален интерес. Именно това, да уча и да се развивам, а впоследствие да прилагам и предавам наученото на други хора, е истинско предизвикателство за мен. Както казва Стив Джобс „Stay young, stay hungry“. Или с други думи, трябва да останем жадни за знания и пълни с енергия, малко глупави, за да имаме какво да гоним като развитие и мечти.

Кои качества считате за важни, за да сте успешен в своята работа? Как ги възпитавате в себе си?

Искате да разкрия тайната на успеха? Честно казано още не съм напълно сигурен коя е тя, но мога да споделя какво правя аз. Постоянство, внимание в детайла, екипност, коректност и не на последно място мисля, че е много важно човек да влага любов и доза забавление в това, което прави. Мисля, че не само в бизнеса е така, а и във всички взаимоотношения.

Какво обичате да правите в свободното си време? Имате ли хоби?

Сутрин преди работа плувам или спортувам. Даже след като завърша това интервю мисля да ида да спортувам в парка до нас, където да направя сто лицеви опори и петдесет набирания, въпреки че навън е -5 градуса. Също обичам да карам ски и да се гмуркам в морето. И всъщност това е в препратка към въпроса Ви по-горе за тайните на успеха. Правя нещата въпреки всичко и всички. Навън е студено, но аз спортувам. Карам ски, въпреки, че скъсах кръстни връзки на коляното, гмуркам се на дълбочина, въпреки, че всеки път ми тече кръв от носа. Просто съм такъв. Не се отказвам лесно.

Кога и в коя специалност завършихте висшето си образование в Стопанската академия?

Бакалавър завърших в специалност „Застраховане и социално дело“, а магистър – в магистърска програма „Финансов мениджмънт“.

Защо избрахте Свищовската академия за свое висше училище? Какво я отличава от другите университети у нас?

От край време Свищовската академия е най-доброто място да учиш застраховане. Аз исках точно тази специалност, а когато човек иска истински нещо, то нещата му се получават, стига да положи усилия.

Кои са най-хубавите и ярки спомени от студентските Ви години?

Честно ли да отговоря? Прекрасната атмосфера и яките купони.  

Кои от изучаваните учебни дисциплини можете да посочите като най-полезни за Вас и кои преподаватели са Ви повлияли най-много?

Вероятно е тривиално да се отговори, че всяка дисциплина и всеки човек или преподавател те учи на нещо, но е точно така.

С какво образованието в Свищовската академия Ви помага във Вашия професионален път?

Академията ми даде основата в професията, редица приятелства и познанства, любов към науката и застраховането.

Кое отличава хората, завършили в Стопанската академия, и какво ги прави конкурентни на пазара на труда?

Ще отговоря така. През 2004 г. започнах първата си работа и тогава ми заявиха „Взимаме те, защото си завършил в Свищов“.

Какво послание можете да отправите към настоящите и бъдещите студенти на Стопанската академия или към нейните преподаватели?

На студентите ще кажа, че не трябва да спират да се усъвършенстват и задоволяват само с това, което пише в учебниците. Днешният бизнес свят и света на технологиите са толкова динамични, че не трябва да спираме да се развиваме. На професорите, доцентите и асистентите ще кажа, че трябва да са по-толерантни към студентите, когато те не подхождат достатъчно съвестно към учебните им ангажименти и към изпитите. Също така преподавателите трябва да дават различни проекти на студентите и да ги оставят да си пишат рефератите, ползвайки всякаква литература, без ограничения на нейния издател.