„Легендите” на Свищовската академия се срещнаха на зеления терен за 15-а поредна година


Петнадесета поред годишна среща проведе алумни клуб „Легендите”, който е първият създаден клуб към Асоциацията на възпитаниците на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Клубът обединява различни поколения с особен афинитет към футбола и е сред най-активните алумни на Свищовското висше училище. В другарската среща участваха около 30 души от различни поколения, като най-масово присъствие имаха участниците в шампионските отбори на Стопанската академия от 1981-1982 г. и от 1990 г. Радостен факт за организаторите бе присъединяването на нови членове към клуба от по-младото поколение възпитаници на свищовското висше училище. Заедно с футболистите, в срещата участваха и бивши възпитаници от лекоатлетическите отбори. 



Участниците в срещата бяха официално посрещнати и приветствани с „Добре дошли в родната Алма матер” от ректора проф. д-р Марияна Божинова. С нескрито вълнение и радост тя поздрави „Легендите”, припомни за славните години на студентските футболни отбори и подчерта, че членовете на клуба поддържат завидна спортна форма дори и десетки години след дипломирането си. „Тези Ваши регулярни срещи са доказателство, че през годините не сте прекъсвали връзката с Академията и продължавате да се вълнувате от предизвикателствата, които посреща и успехите, които постига”, каза проф. Божинова. 
Приветствия към участниците в срещата поднесоха също проф. д.н. Борислав Борисов – председател на Общото събрание на Стопанската академия, проф. д-р Красимир Шишманов – зам.-председател на Общото събрание и член на алумни клуба, Николай Нейков – дългогодишен преподавател в катедра „Физическо възпитание и спорт”. 
Присъстващите на срещата лекоатлети заявиха желание да създадат свой алумни клуб и бяха запознати с алумни инициативата на Свищовската академия от гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг” към Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. 



Спортните прояви на тазгодишната среща стартираха със щафетно бягане, в което се състезаваха два отбора, съставени от присъстващите лекоатлети. На републиканското студентско първенство в зала Фестивална през 1981 г. отборът на свищовските студенти става национален шампион по щафетно бягане, като побеждава ВИФ „Г. Димитров” (днес Национална спортна академия „В. Левски”), с рекорд на студентски първенства, който още не е подобрен. Тогавашният треньор на свищовските лекоатлети Константин Коцев, селектира отбора така, че да победи противниковия тим, съставен изцяло от национални състезатели в тази дисциплина. В провелото се състезание по време на тазгодишната среща, двама от завоювалите през 1981 г. републиканската титла бягаха отново в един отбор и на същите постове в щафетата. Незабравимите емоции от зала Фестивална сега на пистата в Корпус Юг на Свищовската академия си припомниха Йордан Савов на 64 г. от Свищов, завършил през 1982 г. и Константин Писков – лекоатлет средни бягания и съдия по футбол, участник в Световното първенство по футбол като съдия (1999 г.) и в Световното първенство по лека атлетика като лекоатлет (2010 г. WorldMasters Games). Участниците в проведената щафета, в която и двата отбора финишираха заедно, получиха медали от ректора на родната Алма матер – проф. Божинова.





По традиция, срещата на „Легендите” продължи на зеления терен, където се проведе годишният футболен турнир. Сформирани бяха три отбора – жълти, зелени и оранжеви, водени съответно от Георги Георгиев, Пламен Александров и Евгени Цачев. Лидерите попълниха състава на своите отбори чрез жребий. Изиграните три мача при изключително оспорвана надпревара показаха, че през годините футболните легенди са запазили и страстта си към играта, и добра спортна форма. На първо място се класира отборът на жълтите. Индивидуални награди бяха връчени в три категории. Гол майстор на турнира стана Николай Цачев, като най-добър вратар бе отличен Петьо Радев, а приза за най-полезен състезател получи Георги Георгиев.