Кристиана Димитрова: Свищовската академия дава огромни възможности за личностно развитие

По повод на своята 85-годишнина Стопанска академия „Димитър А. Ценов” стартира рубриката „Успешните възпитаници”. В нея ще бъдат публикувани интервюта с възпитаници на Академията, които заемат ръководни длъжности в корпоративния сектор, намират се на престижни позиции в обществото или са водещи експерти в своята област. Разисквани теми в рубриката ще бъдат кариерната реализация и ролята на Стопанската академия за формирането на професионалните компетенции на младите хора. Ще бъдат представени и посланията на успешните възпитаници на Свищовското висше училище към академичната общност и техните съвети, препоръки и напътствия към неговите настоящи и бъдещи студенти.
Днес наш гост е Кристиана Димитрова – блогър и специалист в дигитална агенция. Тя е от Свищов, на 26 години, семейна с две деца и определя себе си като човек на изкуството с доста разчупено мислене. Кристиана прие поканата да участва в рубриката „Успешните възпитаници” дни след като бе избрана за най-добър дигитален маркетолог в България. Възпитаничката на Свищовската академия зае първо място в най-популярния у нас конкурс за млади дигитални маркетолози DIGITAL STARS 2021, в категория „Видео маркетинг”.

Благодарим Ви, че приехте нашата покана за интервю. Представете се накратко. Кое е Вашето родно място и къде живеете в момента?
Казвам се Кристиана Димитрова. Родом съм от гр. Свищов и в момента живея на територията му.

С какво се занимавате сега и на какъв етап се намира Вашата професионална кариера?
В момента работя за една дигитална агенция, като успоредно движа персоналния си блог, участвам в дистанционни обучения и семинари, и най-важното – грижа се за семейството си. Относно кариерата ми, тя е в самото начало. Успях през последните години да се развия като личност и да изградя умения, с които да успявам да бъда гъвкава в забързаното ежедневие и да надграждам себе си в професионален план.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещате в работата Ви?
Предизвикателствата, които се срещат в моята работа са бързата промяна на всичко в сектора на дигиталният маркетинг. За да бъдеш наистина добър специалист и професионалист трябва постоянно да следиш новостите, да се адаптираш към пазара, да умееш да анализираш нещата и да съумяваш да ги внедряваш в съответната ниша, за която работиш. В момента се наблюдава изключителна промяна на поведението на потребителите. Това е следствие най-вече на кризата с COVID19, бързото развитие на технологиите, масовата дигитализация и прекарването на огромна част от ежедневието в дигиталния свят. Пазарът се насити с информация във всички дигитални канали и е изключително трудно да задържиш вниманието на таргетираната аудитория. Тенденцията е в създаването на качествено видео съдържание и подбудата у потребителите за повече интеракции с него. Хората се нагледаха на какво ли не и нашата работа става все по-трудна, за да успеем да създадем една емоция, изживяване, да направим качествена потребителска пътека и да подтикнем хората да отвърнат на посланията. В крайна сметка имаме достъп до изключително много информация, която трябва да отсяваме и която трябва със сигурност да носи за нас добавена стойност – било то знания, емоция, усещания и т.н.

Кои качества считате за важни, за да сте успешна в своята работа? Как ги възпитавате в себе си?
Това, което смятам, че е важно за да успееш не само в работата, но и в живота и това, на което искам да науча децата си, както и хората около себе си е: да бъдат всеотдайни в това, с което се захванат; да помагат на хората около себе си; да учат, защото ученето отключва заключените врати в живота; да бъдат мечтатели, защото без мечти нямаш мотивация за развитие; да пътуват, защото човек развива светогледа си по този начин и преоткрива света под друг ъгъл; и не на последно място – да бъдат добри хора, защото вече доста малко останаха хората с тази добродетел.

Какво обичате да правите в свободното си време? Имате ли хоби?
В свободното ми време обожавам да пътувам, да свиря на китарата или на пианото си, обичам да снимам и да рисувам. Преди време дори, когато още бях ученичка, успявах да изкарам джобните си като любител-фотограф и като DJ – правех музика и миксирах различни песни. Като цяло съм човек на изкуството, имам доста разчупено мислене и тъкмо тези мои интереси и житейски възприятия породиха любовта ми към дигиталния маркетинг.

Кога и в коя специалност завършихте висшето си образование в Стопанската академия?
Завърших бакалавърската си степен през 2018 година в специалност ,,Международни икономически отношения” във факултет ,,Мениджмънт и маркетинг”. Междувременно завърших и следдипломна квалификация по ,,Икономическа педагогика”, защото мъжът ми е учител и желанието ми да комуникирам с хора и да представям своите виждания ме запалиха да се развивам и в тази насока.

Защо избрахте Свищовската академия за свое висше училище? Какво я отличава от другите университети у нас?
Избрах Стопанската академия и конкретно специалността, която завърших, защото исках да изучавам международната икономика и чужди езици. Желаех да формирам мислене на европейско и световно ниво по различни икономически проблеми и Свищовското висше училище бе правилното място за това. Смятам, че направих най-добрият избор за себе си и преподавателите в моята специалност ми дадоха една стабилна основа, развиха критическо мислене у мен, което в комбинация с придобитите знания изгражда една конкурентна личност на пазара на труда. СА „Димитър А. Ценов“ се отличава от другите университети у нас с това, че дава на своите студенти огромни възможности за личностно развитие в различни посоки – образование, обучителни курсове, участие в различни международни проекти, стажове, обмяна на опит с чуждестранни студенти и т.н.

Кои са най-хубавите и ярки спомени от студентските Ви години?
Честно казано нямах този студентски живот, който доста хора си представят, че имат студентите. Но като спомен, едно от най-готините преживявания беше на една студентска научна конференция на нашата специалност, проведена в с. Видима, на която освен ползотворната научна част, всички участници си изкарахме и много весело и запомнящо се!

Кои от изучаваните учебни дисциплини можете да посочите като най-полезни за Вас и кои преподаватели са Ви повлияли най-много?
Не бих посочила конкретен преподавател или дисциплина, защото всички те като съвкупност са допринесли за придобитите от мен знания и умения в сферата на международната икономика.

С какво образованието в Свищовската академия Ви помага във Вашия професионален път?
Със знанията, които бяха поднесени по прекрасен начин, с развиването на аналитично мислене, развиването на логическо и критично мислене, както и даването на възможността за изява, което впоследствие води до изграждането ми като уверена личност, която има с какво да подплати това качество.

Кое отличава хората, завършили в Стопанската академия, и какво ги прави конкурентни на пазара на труда?
Трудно е да се посочи само едно нещо, което отличава завършилите Свищовската академия. Всеки човек основно представя себе си и е това, което е, като следствие на нещо – знания, способности, таланти, мотивация, цели. Поставяйки под общ знаменател всички, които са завършили Свищовското висше училище, мога да кажа, че на практика зависи изцяло от възпитаниците на Академията как ще я представят като отражение на тях самите.

Какво послание можете да отправите към настоящите и бъдещите студенти на Стопанската академия или към нейните преподаватели?
Предвид трудните години, в които се развива образователната система и всички проблеми, пред които е изправено висшето образование, искам да пожелая на всички студенти да гледат реално на живота. Те не трябва да възприемат образованието си просто като даденост, защото когато човек е поел ангажимент да се представя в обществото като образован и ерудиран, то негово задължение е това да бъде подплатено с реални знания. На всички преподаватели пожелавам да бъдат тези, които пазят каузата на българското образование, да преоткриват личността на своите студенти, да развиват уменията на упоритите от тях и най-вече – да бъдат добри хора!