Кръгла маса проведоха в Стопанска академия катедра „Счетоводна отчетност” и Алумни клуб „Счетоводител”

Кръгла маса се състоя в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, организирана от катедра „Счетоводна отчетност” и Образователен и кариерен център. В превърналата се вече в традиция годишна среща, участваха представители на практиката, част от които са членове на създадения преди две години Алумни клуб „Счетоводител”, който е първият клуб към Асоциацията от възпитаници на Свищовската Алма матер. От страна на бизнеса участваха директори и управители на фирми и институции, главни и оперативни счетоводители от община Свищов.
Срещата откри проф. д-р Михаил Дочев – ръководител на катедра „Счетоводна отчетност”. Той представи участниците в кръглата маса и поясни, че целта на форума е да се разискват въпроси, касаещи както Стопанска академия, така и представителите на практиката.

Възможностите за съвместна дейност от страна на висшето училище представиха ръководители на центрове.
Директорът на Образователния и кариерен център – гл. ас. д-р Николай Нинов обясни възможността за участие на фирмите в новата образователна програма „Студентски стажове” за обучение на икономически кадри от висшите училища в страната. Вариантите, които Стопанска академия предлага за допълнително обучение в полза на представителите от практиката, презентира директорът на „Център за  следдипломно и факултативно обучение” и „Център за професионално обучение” – доц. д-р Пенка Шишманова. Управителят на Център за практико-приложни изследвания към дружество „Бъров” при Стопанска академия – проф. д-р Марияна Божинова представи спектъра от изследвания в полза на практиката и възможностите за съвместна работа между бизнеса и дружеството. 


Участие в кръглата маса взе и финансовият мениджър на Академията – проф. д-р Георги Герганов, преподавател от катедра „Аграрна икономика”. Той изрази становище по въпроси от практиката в сферата на селското стопанство и касаещата ги нормативна уредба като национални и международни стандарти. Дипломираният експерт-счетоводител доц. Божков разясни счетоводни стандарти, приети за приложение в Европейския съюз и в България. Той коментира още въпроси, свързани с годишното счетоводно приключване, годишните финансови отчети и годишните отчети за дейността.
В края на срещата присъстващи представители на бизнеса, които не членуват в Алумни клуба на счетоводителите, имаха възможност да направят своите заявки за участие.