Комисията за финансов надзор отново обучава свищовски студенти

 Голяма част от служителите в Комисията за финансов надзор са възпитаници на Стопанска академия „Димитър А.Ценов”. Това каза при откриването на обучителен семинар в Свищов заместник-председателят на Комисията – Борислав Богоев. Той участва като лектор в двудневен обучителен семинар на тема „Съвременните тенденции в небанковия финансов сектор в България”. Форумът,  организиран от Комисията за финансов надзор и Студентски съвет, откри ректорът на свищовската академия почетен проф.д-р Величко Адамов. Приветствайки гостите и участниците, той изрази удовлетвореност от реализирането в Стопанска академия на тази „традиция за постоянна връзка между обучение и практика”. Освен благодарности за гостоприемството му в ролята на домакин, ректорът получи от представителите на надзорния орган и букет цветя с пожелания за здраве и успехи, т.к. откриването на семинара съвпадна с рождения ден на проф.Адамов.



Съвместната инициатива на Комисията за финансов надзор (КФН) и Студентски съвет се реализира за втора година в свищовското висше училище. В продължение на два дни студентите имаха възможност да черпят знания и опит от практикуващи специалисти в областта на капиталовия, осигурителния и застрахователния пазар. Лекторите представиха ролята на КФН за осигуряване на стабилност и ефективност на финансовите пазари, функциите на надзорния орган за регулирането на небанковия сектор, европейската система за финансов надзор, регулаторната рамка на българския капиталов пазар, програмата на Комисията за защита на потребителите. Сред дискутираните теми бе и пенсионното осигуряване - допълнително задължително и допълнително доброволно осигуряване, избор на пенсионен фонд, права на осигурените лица. Друга обширно презентирана тема бе застрахователният пазар в България – общо застраховане и животозастраховане, специфика и участници, функции на застрахователния надзор. Управител на застрахователен брокер коментира и въпросът ще придобие ли скоро българският застрахователен пазар облика на европейския, където „грижата за семейството и имуществото са преди тази за автомобила”.
 



По време на обучението свищовските студенти имаха възможност да участват и в решаването на практически казуси, поставени им от практикуващите специалисти, а след това да представят своите виждания за решаването на конкретните проблеми.