Катедра „Стратегическо планиране“ проведе публична лекция с изпълнителния директор на „Слънчо“ АД

На 27 юни 2024 г. в зала „Ректорат“ на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ г-жа Десислава Александрова, изпълнителен директор на "Слънчо" АД, изнесе публична лекция на тема „Изграждане на бъдещето: Умения и предизвикателства за новото поколение професионалисти“ пред бакалаври от специалностите „Публична администрация“ и „Управление на проекти“. Лекцията беше организирана по покана на катедра Стратегическо планиране при СА "Д. А. Ценов". Това предостави отлична възможност на студентите да се запознаят с успешния опит и практиките на „Слънчо” АД, модерна и динамично развиваща се компания от хранително-вкусовата промишленост с лидерски позиции на пазара на детски храни. Фирмата произвежда разнообразие от продукти, включително детски каши на зърнена основа, пюрета, сокчета и нектари, пшенични пръчици и зърнени храни. От 2018 г. част от продуктите са био сертифицирани, като този списък непрекъснато се разширява. Всички продукти на „Слънчо“ са произведени от грижливо подбрани суровини при стриктно спазване на добрите производствени практики и внедрените принципи на ISO, HACCP и FSSC 22000.

Екипът на „Слънчо” е амбициран да разработва и произвежда продукти, които отговарят на европейските тенденции и стандарти, като същевременно непрекъснато следи за удовлетвореността на своите клиенти. През последните години фирмата реализира множество иновационни проекти, насочени към повишаване качеството на продукцията, подобряване на енергийната ефективност и внедряване на зелени практики. Това демонстрира ангажимента на компанията към устойчивото развитие и опазването на околната среда, като същевременно поддържа високо ниво на качество и безопасност на своите продукти.

По време на лекцията, г-жа Александрова сподели своите наблюдения и опит относно предизвикателствата, пред които се изправят младите професионалисти в началото на своята кариера, като по този начин подчерта важността на устойчивите практики не само за корпоративния успех, но и за личното и професионално развитие на новото поколение. Тя разгледа теми, свързани с важността на практическото обучение, нуждата от адаптация към професионалната среда, както и ключовите умения и качества, които работодателите търсят в съвременния конкурентен пазар на труда.

Студентите имаха възможността да чуят за често срещаните грешки, които младите специалисти допускат в началото на своята кариера, и как те могат да бъдат избегнати. Обсъдиха се и актуалните тенденции и иновации в бизнеса, като вниманието на присъстващите беше насочено към значението на дигитализацията и автоматизацията.

В рамките на лекцията се представиха и конкретни примери от личния опит на г-жа Александрова, които илюстрират успешни проекти и техния положителен ефект върху развитието на компанията "Слънчо" АД. Тя сподели и различни методи за стимулиране на кадрите, включително мотивационни програми и възможности за професионално развитие.

Събитието завърши с оживена дискусия, в която студентите и преподавателите имаха възможност да задават въпроси и да получат ценни съвети от утвърден професионалист в бизнеса. Лекцията беше изключително полезна и вдъхновяваща за всички присъстващи, подчертавайки важността на подготовката и непрекъснатото учене за успеха на новото поколение професионалисти.