Катедра „Международни икономически отношения” при Стопанска академия чества 20-та си годишнина

Катедра „Международни икономически отношения” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” чества 20 години от основаването си. Поредицата от прояви, организирани по повод годишнината, стартира с баскетболен турнир, в който участваха преподаватели от катедрата и студенти от едноименната специалност. За турнира бе избран точно баскетбол, т.к. условията за провеждане  дават възможност да се включат голям брой студенти, а освен това преподавателският състав на Катедрата редовно практикува този популярен спорт.    

Право на участие имаха настоящи студенти от специалност „МИО”, бакалавърска степен, в редовна и задочна форма на обучение. Изявилите желание да участват сформираха четири отбора – по един от всеки випуск (от 1-ви до 4-ти курс). При откриването на турнира организаторите изказаха благодарности към ръководството на Академията за възможността да реализират тази спортна проява, както и на всички преподаватели и студенти, които с ентусиазъм прегърнаха идеята.

Турнирът откри проф. д-р ик. н. Атанас Дамянов, ръководител на катедрата – юбиляр. Изразявайки и своите пристрастия към този спорт, той сподели, че като студент във втори курс, единственото нещо, което си е купил е било баскетболна топка. Говорейки за „младежката възраст” на катедра МИО, проф. Дамянов припомни, че идеята за създаването й и за развиването на едноименната специалност се заражда през пролетта на 1993г.

Ръководителят на катедрата получи специален подарък – уникален баскетболен екип с номер 1 и надпис „МИО”.
Първата среща от турнира бе демонстративна, между отбора на преподавателите и отборите на студентите. Мачът бе в четири части по 10 минути, като всеки студентски отбор изигра по една част. Така всеки випуск успя да премери сили с преподавателите, които излязоха крайни победители с 48:42 т.


При същинските срещи от турнира жребий определи кой отбор срещу кой ще играе. В първия мач отборът на 2-ри курс преодоля лесно тима на първокурсниците с 40:11. Вторият мач между 3-ти и 4-ти курс бе доста по-оспорван. Крайният резултат бе 26:21 в полза на третокурсниците.
Последната, финална среща бе между двата тима-победители в първите мачове.

След оспорвана надпревара краен победител с 36:30 точки стана отборът на 2-ри курс, в състав Денислав Воденичаров (от П. Тръмбеш), Никола Гяуров, (Пазарджик) и Кирил Кирилов (Бойчиновци) от 50 група, Йордан Лазаров (Свищов) и Емилиян Йоцов (Видин) от 51 гр., и Диян Симеонов (Свищов) от 52 гр.

Официалното награждаване на победителите ще бъде на 27-ми март. На церемония в Корпус Юг ще бъдат наградени и победителите от конкурса за научно есе на тема „Перспективи пред европейската икономическа интеграция”.

По повод двадесетгодишния си юбилей, катедра „Международни икономически отношения” проведе и залесителна акция. Водени от факта, че три четвърти от населението на Земята живее в страни, в които нивото на консумация на природни ресурси надвишава естественото природно обновяване и по този начин населението се превръща в „екологичен длъжник” на планетата, над 80 студенти и преподаватели от Катедрата се включиха в засаждането на 20 чинара – по едно дръвче за всяка година от юбилея.

На 20-ти март, в първите часовете от астрономическата пролет, участниците в залесителната акция се събраха в двора на Учебен Корпус ЮГ, където с много настроение и веселие подготвиха терена и засадиха 20-те дръвчета около футболното игрище. Тази инициатива провокира студенти и преподаватели от Стопанска академия да коментират как забързани и угрижени в ежедневните си проблеми, забравяме за важните неща в живота. Говорейки за това, че не трудно да посадиш дърво, но малко хора го правят, участници в залесяването цитираха генералния директор на World Wide Fund for Nature (WWF) Джеймс Лийпи, който казва, че „унищожителните последствия от световната финансова криза са нищо, в сравнение с екологичния проблем, пред който сме изправени”.


Изборът на Чинар (Platanus orientalis) не е случаен, този вид чудесно се развива в градски условия, където замърсеният въздух не се явява пречка за растежа и развитието му. Парите за закупуването на дръвчетата са събрани с дарения, направени от преподавателите от  катедра МИО, бивши възпитаници, студенти от трети и четвърти курс на специалността.

Организаторите на проявата изразиха благодарност към ректора на СА „Д. А. Ценов” – проф. д-р Величко Адамов за разрешението и подкрепата да осъществят идеята, която привлече толкова ентусиасти.