Катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“, направление „Данъчен контрол“, проведе второ поред Студентско състезание „Данъчен инспектор за един час“

На 14.12.2022 г. катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“, направление „Данъчен контрол“, проведе второ поред Студентско състезание „Данъчен инспектор за един час“. Състезанието се проведе в онлайн формат и в него участваха 13 студента: бакалаври от специалност „Стопански и финансов контрол“ – първи, втори, трети и четвърти курс и специалност „Счетоводство и контрол“ – втори и трети курс; магистри от МП „Финансов контрол и външен одит“. Участие взе и студент от Република Азербайджан, обучаващ се по програмата Еразъм+, избрал да изучава дисциплината „Tax control and administration”.
Студентите се състезаваха индивидуално и бяха поставени в ролята на данъчни инспектори, които трябва да дадат решения на 5 казуса в рамките на 60 минути. Казусите бяха в областта на контрола върху облагането с ДДС, подоходните данъци и местните данъци и такси.
Студентите установяваха релевантните факти и обстоятелства, съобразно които посочваха решения на съответните казуси. Всяка контролна процедура мотивираха и аргументираха с конкретната разпоредба от приложимото данъчно законодателство.
При откриването на състезанието приветствие към студентите поднесе доц. д-р Силвия Костова – ръководител на катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“. Тя им пожела успешно представяне и адаптиране към ролята на данъчния инспектор, като приложат знанията за данъчно-облагателния процес и придобитите умения за професионално поведение.

Състезателните казуси бяха проверени и оценени от академичните преподаватели в направление „Данъчен контрол“ в състав: доц. д-р Пепа Стойкова, проф. д-р Емилиян Тананеев и гл. ас. д-р Жельо Желев. Мнението на Комисията е, че студентите са демонстрирали критично мислене, знания и компетентност, каквито качества е необходимо да притежава данъчния инспектор в своята работа. Всеки от участниците е аргументирал своя отговор, позовавайки се на относимите правни норми. Някои от студентите са извели индикатори на икономически измами и възможностите за контрол върху лица с рисков профил и поведение. Добрите резултати са пореден атестат за високото ниво знания на студентите в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, обучаващите се по контролни дисциплини.

Сертификат получиха всички участници в студентското състезание.
Грамота получиха следните трима студенти, отличили се с най-висок резултат:
Първо място: Станислава Иванова Стефанова – спец. „Счетоводство и контрол“, 3-ти курс.
Второ място: Яница Николаева Дивизиева – МП „Финансов контрол и външен одит“.
Трето място: Николета Красимирова Йорданова – спец. „Стопански и финансов контрол“, 3-ти курс.

Академичният състав на катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“ благодари на всички студенти, взели участие в Студентското състезание „Данъчен инспектор за един час“ и пожелава здраве, успехи и отлични резултати на предстоящата изпитна сесия.