Катедра "Бизнес информатика" чества 45 г.

"Катедра "Бизнес информатика" и специалност "Бизнес информатика" са нещо, без което Стопанска академия не може". Това заяви ректорът на СА "Димитър А.Ценов" проф. д-р Величко Адамов при откриването на международна научна конференция на тема "Информационните технологии – стратегически приоритет в икономиката на знанието", която се проведе в Свищов. Двудневният форум бе посветен на 45 години от създаването на катедра "Бизнес информатика" и бе официално открит от ректора на свищовската академия, който приветства участниците освен на български, на руски и на румънски език. "45 години са достатъчни за да може една катедра да се утвърди на лидерските позиции, които заема както в нашата страна, така и в чужбина" – каза проф. Адамов. Той заяви, че "не е възможно да си представим едно модерно обучение във висшето образование без познанията по информатика, без използването на информационните технологии". Според ректора на СА, едно такова обучение не може да започне и не може да се осъществи без приноса на Катедра "Бизнес информатика". По повод 45-годишнината, проф. Адамов награди Катедрата като връчи на ръководителя й доц. д-р Веселин Попов почетните медал и плакет на СА. Пред участниците в конференцията доц. Попов представи доклад за историята на катедрата, в който припомни през какви етапи на развитие е преминала и какви постижения има към днешна дата. Доц. Попов връчи почетен плакет на проф. Мойно Монойнов – един от основателите на катедрата.

Сред гостите на международния научен форум бе областния управител на Велико Търново доц. Пенчо Пенчев, който в приветствието си сподели, че 20 години от неговия живот са свързани със Свищов и Стопанска академия. По думите му, "участието на известни учени в областта на информатиката и бизнеса е предпоставка за постигане на целите на този научен форум".

Успехите на Катедра "Бизнес информатика" при СА в своето приветствие подчерта още зам.ректорът на УНСС – София проф. Валентин Кисимов, който е и ръководител на катедра ИТК. По думите му, този научен форум напълно съответства на мисията на Стопанска академия "да прилага най-добрите практики за модерно и качествено образование". "Поколения ваши възпитаници са в авангарда на българската икономическа мисъл, професионалисти, с които можете да се гордеете" – каза проф. Кисимов, подчертавайки, че свищовското висше училище подготвя много добри професионалисти и за реалния бизнес. Поздравления към екипа на Катедра "Бизнес информатика" отправиха и партньори от Финансовия университет при Правителството на Руската федерация в Москва, Молдовската академия за икономически науки, Икономически Университет Варна, Габровски технически университет.

Юбилейната конференция бе организирана в следните 4 тематични направления: "Съвременните информационни технологии – фактор за икономически растеж"; "Нови информационни технологии във висшето образование"; "Икономика на знанието, web 2.0 и облачен компютинг в информационната среда на компанията"; "Икономически, организационни и управленски аспекти на новите информационни технологии". Представените тематични направления дадоха възможност за изява както на специалисти, непосредствено свързани с информационните технологии, така и на специалисти, които ги прилагат успешно в икономическите и социалните процеси.

В конференцията участваха над 100 специалисти от страната и чужбина, работещи в областта на информационните технологии, които представиха повече от 80 доклада. Наред с дискутирането на основните теми на конференцията, участниците имаха възможност да споделят помежду си постиженията и проблемите, свързани с обучението на студентите, да представят иновативни форми на преподаване и контрол на знанията на студентите, както и реализирани от тях научни проекти.