Катедра „Аграрна икономика“ проведе публична лекция

 


На 26 април 2022 г., катедра „Аграрна икономика“ проведе публична лекция в on-line формат на тема: „Електронна идентификация на дребни преживни животни – икономически ползи и технически проблеми“. Мероприятието е част от Научния календар на катедра „Аграрна икономика“ за 2022 г.

Гост-лекторът, инж. Петър Чернаев, е управител на ВИП СОФТУЕР ООД. Дружеството е системен интегратор, който предлага софтуерни и хардуерни решения за управление на бизнеса и е специализирано в разработването на софтуерни системи за агробизнеса и хранителната индустрия. ВИП СОФТУЕР стартира през 1998 г. със създаване на малка програма за изчисляване на рентите в кооперация, оперираща с 40 хил. дка земеделска земя. Към настоящия момент дружеството обслужва голям брой малки и големи бизнес структури от реалното земеделие, като им предлага цялостно управление и автоматизация на процесите.

Продуктовата гама на ВИП СОФТУЕР включва: Сервиз Машинопарк, Система Кантар, Счетоводен софтуер, Животновъдна Ферма, ВИП Контролер, RFID четец на ушни марки и Агросистеми®.

Тематичната насоченост на публичната лекция беше свързана с RFID четеца на ушни марки. Мероприятието откри доц. д-р Марина Николова – ръководител катедра „Аграрна икономика“, която подчерта актуалността на темата, свързана с нарастващата роля на дигитализацията и роботизацията в един от приоритетните отрасли на българската икономика, какъвто е селското стопанство.   

  

Инж. Чернаев изясни подробно същността на RFID четеца на ушни марки, който предава данните онлайн към всякакъв вид мобилни устройства през Bluetooth или кабел. Устройството разчита всички европейски ушни марки. Чрез използването на четец се предотвратяват грешки от преписване и прехвърляне на данни. Предлаганият четец има възможност да работи отделно от устройството за обработка на данните и за разлика от останалите четци, данните се предават и проверяват директно (онлайн). С негова помощ могат да бъдат преодолени технически проблеми при идентификацията на дребни преживни животни и да се увеличат икономически ползи от отглеждането на тези животни.  

 

Гост-лекторът представи и продукта Агросистеми® – специализирана система за контрол и управление на агробизнеса, съобразена със законодателството и условията в България. Тя е предназначена за компании със сложна управленска структура, в които много служители работят с различни данни. Подходяща е и за холдинги и други обединения от фирми. Агросистеми® е не просто ERP, GIS, документална или CRM система. Тя улеснява следенето на различните страни на бизнеса и най-важното – дава възможност да се видят връзките между тях. Системата включва и мобилни приложения за навигационни системи. Подобни системи покриват всеки аспект на управлението и контрола – от първата стъпка на производството до реализирането на продукцията.

 


Мероприятието продължи с оживена дискусия, насочена към устойчивостта на агробизнеса; възможностите, стоящи пред младите предприемачи в животновъдния сектор, във връзка с внедряването на софтуерни решения и практическите аспекти за ефективно управление на животновъдната ферма, на основата на електронната идентификация.

Инж. Чернаев отговори на всички въпроси, като обобщи, че четецът дава възможност за проследяване и прогнозиране на резултата от всяко едно животно, а чрез осредняване на стойностите за всички животни, е възможно да се получи икономическият резултат за цялото стопанство. Този подход е прилаган в практиката и дава изключително добри резултати, което, накратко може да бъде описано чрез думите на инж. Чернаев, че: „с решенията на  ВИП СОФТУЕР агробизнесът е по-лесен“.