Известни са победителите във второто издание на Националната финансиада за ученици и студенти „Капиталови пазари 2024“

На 31 май 2024 г. завърши второто издание на Националната финансиада за ученици и студенти „Капиталови пазари 2024“, чиито организатори катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“ и „Делтасток“ АД. В тазгодишното издание се включиха близо 90 ученици и студенти от цяла България. В продължение на месец те селектираха и инвестираха в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда. Така, без да рискуват реални парични средства, състезателите успяха да се доближат максимално до търговията с реални акции.

Големият победител в категория „Ученици“ и носител на приза TOPTRADER 2024от Националната финансиада “Капиталови пазари 2024“ е Стефко Николаев. Той е ученик в 11 клас в МГ „Баба Тонка“ – гр. Русе. За периода на състезанието той увеличи първоначалния си капитал от 10 000 EUR до стойност  12 624.95 EUR. Това формира внушителните 26.25% доходност за един месец. Като победител в категория „Ученици“, той ще получи парична награда от 1000 лв. Добри резултати в категорията са постигнали и следващите в класирането, сред които са Георги Георгиев от гр. Русе с 18.99% постигната доходност, Тодор Иванов от гр. Бургас с 15.09% доходност, Константин Билалов от гр. Русе с 12.80% доходности и Константин Здравков от гр. Добрич с 11,43% доходност . След участието си във Финансиадата всички регистрирани в портала на „Делтасток” АД гимназисти ще получат сертификати, които им осигуряват прием в първа желана специалност при кандидатстване в Стопанска академия „Д. А. Ценов”. При избор за обучение в специалност „Финанси”, те ще получат парична стипендия в размер 200 лв. за техния първи студентски празник – 8 декември. Общият награден фонд на Финансиадата през 2024 достига рекордните 12 000 лв.

В категория „Студенти“ победител, също с парична награда от 1000 лева, е Адриан Иванов, който е третокурсник в спец. "Финанси" на СА "Д. А. Ценов" – Свищов. В условията на волатилни пазари, участникът избра консервативна инвестиционна стратегия, с която реализира 17,04% на годишна база. В миналогодишното издание Адриан Иванов също постигна най-висок резултат сред участвалите студенти, което е свидетелство за неговото постоянство и натрупани знания в хода на обучението.
Наградният фонд на борсовото състезание бе осигурен от фондация „Проф. д-р Минко Русенов“.