30.3.2010

Франкофонски Институт
по Администрация и Управление /ФИАУ/
единственото изцяло франкофонско
висше учебно училище
за района на Централна и Източна Европа

Подготвя висококвалифицирани специалисти
за предприятията и администрациите в страните от района

История
При среща на най-високо ниво на Франкофонията през 1993 г. е взето решение за създаване в София на Институт за района на Централна и Източна Европа. Институтът отваря врати през 1996 г.
Първият випуск от 33 студента се дипломира през 1998 г.
В тринадесетия випуск се обучават 81 студента.

Две магистърски програми:

Магистърска програма по Администрация на предприятия / френски аналог на МВА/
- диплома на Университета в Нант, Франция

Магистърска програма по Управленски науки, ориентирана към Европейска публична администрация
- диплома на Университета в Лиеж, Белгия 

Регионален франкофонски докторантски колеж по управленски науки за Централна и Източна Европа

Мисията на ФИАУ е:
  • Да популяризира и промотира ценностите на франкофонията – зачитане на културните различия, солидарност, зачитане на правата на личността, устойчивото развитие
  • Да осигурява професионална, компетентна и отлична подготовка на специалисти по управление на организации, която да отговаряприоритетно на нуждите на пазара на труда в района
  • Да допринася за многообразните цели на обучението на френски език в университетите и франкофонските програми от района

Студентите от промоция 2009-2010 г.
20 националности: Албания, Белорус, България, Виетнам, Грузия, Казахстан, Ливан, Литва, Македония, Мароко, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Сенегал, Сърбия, Того, Тунис, Турция, Украйна с бакалавърски степени от следните специалности: Икономика,  МИО, Стопанско управление, Политически науки, Право, Филология, Финанси.
 
Преподавателски състав от няколко държави и различни Унивеситети: Свободния университет на Брюксел, Университета в Лиеж, Института по икономика и мениджмънт към Университета в Нант, Търговския институт в Нант, Висшето училище по търговия Монреал, Университета на Монреал, Университета Париж Дофин, Университета в Орлеан.
ФИАУ е в тесни дългогодишни връзки с университетите от района и франкофонските програми към тях. Той проследява професионалното развитие на групата от около 850 вече дипломирани свои студенти. В рамките на няколко месеца след завършване повече от 90% намират работа на позиции по специалността, отговарящи на образованието им.
Студенти на ФИАУ работят в множество банки, международни компании с офиси в България, в икономическите мисии към посолства, одиторски и счетоводни къщи, консултантски фирми, министерства и други държавни структури.

Досие за кандидатстване се подава по електронен път на candidatures.ifag@auf.org до 9.04.2010 г.

Документи: попълнен формуляр /от сайта/, CV, копие от диплома, академична справка, мотивационно писмо.
За повече информация :  www.ifag.auf.org

http://www.ifag.auf.org/Formation/concours-d-entree/article/concours-d-entree-2010-2011

Файл с информация