17.1.2013

Стипендии за български граждани по програма "Фулбрайт"

Програмата “Фулбрайт” предоставя стипендии на български студенти след бакалавърска степен, университетски преподаватели, учени и професионалисти за обучение в магистърски и докторски програми, изследователска и преподавателска дейност и квалификация в САЩ. Стипендиантите се номинират след конкурс, който се обявява официално за всяка академична година.

Стипендиите “Фулбрайт” за преподавателска и изследователска дейност са за период от 3 до 5 месеца. Кандидатите могат да бъдат от всички области на науката и изкуствата с изключение на клинична медицина и стоматология. В САЩ програмата се администрира от Съвета за международен обмен на учени (CIES).

Стипендиите “Фулбрайт” за обучение в магистърски и докторски програми са за една академична година (10 месеца). Кандидатите могат да бъдат специалисти от всички области на науката и изкуствата с изключение на клинична медицина и стоматология. В САЩ програмата се администрира от Института за международно образование (IIE).

Стипендия “Хюбърт Х. Хъмфри” се предлага на специалисти от държавния и частния сектор за повишаване на професионалната квалификация в елитни институции в САЩ за период от една година. Програмата се администрира от Института за международно образование (IIE).

Стипендия "Фулбрайт – Благодарност към Скандинавия" за магистърска програма в престижен американски университет се предоставя от Българо-американската комисия за образователен обмен и Институт “Благодарност към Скандинавия” към Американския еврейски комитет. Стипендията е предназначена за български студенти (след бакалавърска степен) и е израз на признателността на еврейската общност към България във връзка със спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Програма „Фулбрайт-Шуман” предоставя на гражданите на Европейския съюз 11 - 13 стипендии за изследователи и студенти (след бакалавърска степен) и 2 - 4 стипендии за лектори в следните области: европеистика, европейска интеграция и трансатлантическо сътрудничество. Програмата се администрира от Комисията за образователен обмен между САЩ, Белгия и Люксембург.

Стипендия за развитие на гражданското общество Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” и “Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа” предоставят стипендия (3-5 месеца) за изследователска дейност по проблемите на гражданското общество. Програмата е предназначена за ръководители и представители на български неправителствени организации, работещи за развитието на гражданското общество в България.

За повече информация: http://fulbright.bg/bg/p-Bulgaro-Amerikanska-komisia-za-obrazovatelen-obmen-
Контакто лице: Snejana Teneva, EducationUSA Adviser
Bulgarian-American Fulbright Commission
17 Alexander Stamboliiski Blvd.
1000 Sofia, Bulgaria
Tel: 359 2 981 6830
Fax: 359 2 988 4517
E-mail: steneva@fulbright.bg
Web: www.fulbright.bg; www.fisi-bg.info
http://educationUSA.state.gov