Институтът за научни изследвания при СА „Д. А. Ценов” представи реализираните през 2019 г. научноизследователски проекти

 

Научна сесия „Институции, политики и предизвикателства пред дигиталната трансформация” организира Институтът за научни изследвания при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Форумът се проведе с цел представяне на резултатите от научноизследователски проекти, финансирани по Наредба за условията и реда за оценката и планирането, разпределението и разходването на средствата от държавния бюджет за финансиране на присъщата на държавните висши училища научна или художественотворческа дейност през 2019 г. в СА „Д. А. Ценов” – Свищов. На събитието присъстваха членове на Академичната експертна комисия, научноизследователските екипи, осъществили своите изследвания през изминалата година, представители на академичния състав на свищовската академия, докторанти и студенти.

Директорът на Института за научни изследвания – доц. д-р Анелия Радулова презентира резултатите от проведената през 2019 г. кампания за финансиране на присъщата научноизследователската дейност в Академията. Тя поясни, че през 2019 г. одобрени за финансиране са 10 научноизследователски проекта, на обща стойност 60095,18 лева. В изпълнението на проектните дейности са участвали 28 представители на академичния състав на Стопанската академия, от които 13 хабилитирани и 15 нехабилитирани преподаватели. Броят на докторантите и студентите, участвали в научноизследователските екипи е съответно 12 и 13.

В контекста на поставените през годината приоритети за научноизследователската дейност, проектите се диверсифицират по следния начин: по Приоритет 1 „Пазари, управление и иновации в икономиката на знанието” са финансирани 3 проекта; по Приоритет 2 „Финансова стабилност, икономически политики, регулации и устойчиво развитие” са финансирани 3 проекта; по Приоритет 3 „Глобализация, конкурентоспособност и сътрудничество за интелигентен растеж” – 4 проекта.

Научната продукция, генерирана в хода на изпълнение на проектите през 2019 г., резултира в разработването и публикуването на студии в Алманах „Научни изследвания”. В рамките на отчетния период са предадени за отпечатване 11 студии, оформени в том със заглавие „Институции, политики и предизвикателства пред дигиталната трансформация”.

Участие в научната сесия взеха представители на всички научноизследователски екипи, като в рамките на събитието те презентираха резултатите от изпълнението на своите проекти. За ресурсното и времево осигуряване на форума се погрижиха неговите модератори проф. д-р Анета Денева и проф. д-р Атанас Атанасов – членове на АЕК. Представените изследователски резултати предизвикаха особен интерес сред присъстващите и събитието прерасна в оживена научна дискусия по актуални проблеми от различни научни области. Особено активно участие в дискусията взеха ресорният зам.-ректор НИКПД за мандат 2016 – 2020 г. доц. д-р Тодор Кръстевич, ръководителят на катедра „Математика и статистика” проф. д-р Поля Ангелова, директорът на ИНИ – доц. д-р Анелия Радулова и други. представители на научноизследователските екипи. В рамките на дискусията възникнаха множество идеи и предложения за установяване на нови партньорства и сформиране на научноизследователски екипи, фокусирани върху разработването и имплементирането на проектни предложения в областите на научни търсения на изследователите от СА „Д. А. Ценов” – Свищов.