Информационен ден за студентите-първокурсници в редовна форма на обучение се проведе в Стопанска академия


Информационна среща за студентите-първокурсници в редовна форма на обучение от всички специалности проведе ръководството на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Срещата се проведе с цел да бъдат запознати първокурсниците с организацията на учебния процес и услугите, оказвани от академичните центрове и административните звена. 
С приветствено слово, срещата откри зам.-ректорът по студентска политика – доц. д-р Николай Нинов. Той увери новоприетите студенти, че са избрали едно уникално място за продължаване на своето образование – висше училище с 84-годишна история. „Вие сте избрали Стопанска академия заради нейния престиж, заради това, че тук се прави наука и преподавателите са изцяло отдадени на своите студенти”, каза доц. Нинов. Той апелира към първокурсниците да инвестират така своето време, че да се възползват максимално от всичко, което Висшето училище  може да им даде по време на 4-годишния курс на обучение. С „Добре дошли в Стопанска академия”, първокурсниците приветства и зам.-ректорът по учебна дейност – проф. д-р Марияна Божинова. Тя им пожела ползотворно обучение, съпътствано с вълнуващи преживявания, и ги призова да се възползват от възможностите за реализиране на Еразъм мобилности в чуждестранните партньорски на Стопанска академия над 140 висши училища и организации.  




 
С кратки видеовизитки бяха представени основните центрове и обслужващи звена, с които студентите ще контактуват по време на обучението си – фронт офис „Обслужване на студенти”, офис „Студентска политика”, отдел „Бакалавърско и магистърско обучение”, Академичен център за кариерно консултиране, Компютърен център, Академична библиотека, Център за международна дейност, Център за професионално обучение, Център за следдипломно и факултативно обучение, Студентско туристическо дружество „Академик”. От ръководителите и представителите на административните звена, новоприетите студенти научиха какви услуги и бази данни могат да ползват, как да се ориентират в инфраструктурата и в сайта на Академията, къде да търсят необходимата им информация. Представени бяха възможностите за паралелно обучение по различни специализации, професии или част от професии, за реализиране на студентска мобилност по програма Еразъм+ с цел обучение или практика в партньорски университети и организации в различни държави от и извън ЕС. По повод дейностите, свързани с кариерното консултиране, студентите получиха информация относно обявяването на свободни стажантски позиции, работни места и възможности за участие в проекти. От ресорния отдел поясниха какви са възможностите за здравно осигуряване, кандидатстване за стипендии и  настаняване в общежития. Интересни идеи за приятно прекарване на свободното си време първокурсниците получиха от представянето на студентското туристическо дружество и от ръководителя на катедра „Физическо възпитание и спорт” – ст. преп. д-р Асен Атанасов. Той поясни какви спортове могат да практикуват студентите в задължителните часове и извън тях, и как могат да се присъединят към представителните отбори на Стопанска академия. Представител на Студентския съвет разясни какви са функциите на единствения законоустановен орган за защита на общите права и интереси на обучаващите се в Стопанска Академия.


В рамките на информационната среща, деканът на факултет „Производствен и търговски бизнес” – проф. д-р Любчо Варамезов представи основни акценти от Правилника за организацията на учебния процес в Стопанска академия, пълният текст на който е публикуван на сайта на свищовското висше училище. Проф. Варамезов поясни, че учебните планове за обучение на студентите в ОКС „бакалавър” и ОКС „магистър” по професионални направления и специалности осигуряват широкопрофилна теоретична и специализирана професионална подготовка, а структурата на учебния план включва задължителни, избираеми и факултативни учебни дисциплини. Студентите бяха информирани за продължителност и организация на учебните часове, аудиторна и извънаудиторна заетост, оценяване на знанията и уменията на студента, формиране на оценката по дадена дисциплина, режим за заверка на семестър, възможности за онлайн заплащане на семестриална такса и др. Проф. Варамезов запозна първокурсниците с правата и задълженията на свищовските студенти, с провеждането на изпитните сесии, с възможностите за обучение по втора специалност.
В края на информационната среща, студентите имаха възможност да задават въпроси и да получат отговори от презентаторите. Излъчените по време на срещата видеовизитки са публикувани на сайта на Академията www.uni-svishtov.bg и на Facebook страницата Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.