Финансов мениджър от САЩ обучава свищовските студенти на лидерство и емоционална интелигентност

Първата си публична проява организира кръжокът по финанси към Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Кръжокът бе сформиран само преди 3-4 месеца със съдействието на зам.-ректора по студентска, информационна и социална политика – доц. д-р Теодора Димитрова във връзка с развитието на научната дейност на студентите от свищовското висше училище. Добре познатата от миналото и малко позабравена днес форма на извънредни незадължителни учебни занятия, привлече четвъртокурсници от спец. „Финанси” с общи интереси. Под ръководството на доц. д-р Пламен Пътев, преподавател към катедра „Финанси и кредит”, студентите стартираха с научни изследвания в сферата на финансите и управлението на портфейла.

По инициатива на кръжочниците, в Стопанска академия се проведе практически семинар, за който младите финансисти поканиха като гост-лектор финансовия мениджър на „Проктър и Гембъл” (Procter & Gamble, P&G) – Тод Гайст, който отговаря за обучението и повишаване квалификацията на всички финансови мениджъри в клоновете на американската компания по света.


Практическото обучение, което се проведе на английски език, бе посветено на две основни теми: „Чрез лидерство към успех” и „Емоционална интелигентност”. Гостът грабна вниманието на студентите още в началото с атрактивното представяне на информация и примери от своята практика. Той сподели, че в неговата компания се търсят лидерските качества дори и в последно нетия служител, макар и той да е от помощния персонал. В една от деловите игри, разделяйки студентите на екипи, лекторът предизвика участниците в семинара да демонстрират на момента своите лидерски качества.


Тод Гайст представи и системата на компанията за оценяване и развитие на емоционалната интелигентност. В тази връзка, той помогна на свищовските студенти на практика да започнат да пишат своя индивидуален план за развитие на лидерските си умения и емоционална интелигентност. Част от практическите съвети на мениджъра от САЩ бяха свързани с това как младите хора да доразвият силните си страни, и как да направят така, че слабите да не им пречат в професионалното развитие. След семинарното обучение, в неформална обстановка, студентите имаха възможност в свободен разговор да коментират с госта какви знания, качества и умения се ценят при кандидатстване за работа.

Тод Гайст многократно е идвал в България, но Свищов посети за първи път. Организаторите на семинара съумяха да му осигурят разходка в „града на 100-те първи неща” и да го запознаят с част от историческите и културните забележителности на Свищов.