Европейската комисия призна МП „Валутен, митнически и данъчен контрол“, като една от най-съвременните митнически академични програми в ЕС


През месец март тази година стартира инициатива на Европейската комисия за признаване на академични програми, които обучават студенти по оптималните стандарти за компетенции в областта на митническата професия. Екипът на катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“ предприе действия и кандидатства пред Комисията за сертифициране на развиваната от нея магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол“. През месец ноември 2019 г. процесът по сертифициране приключи и СА „Д. А. Ценов“ получи сертификат за съответствие на преподаваните модули в програмата с Европейската рамка за професионална  компетентност в митническата професия. Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов е сред първите шест в ЕС и единственото в Република България висше училище, преминали успешно през сертификационния процес. Останалите университети, сертифицирани от Европейската комисия, са от страните – Испания, Германия, Унгария, Франция и Холандия, като Академията е получила максималните 100 точки в процеса по сертифициране.
С издадения сертификат, Европейската комисия признава, че магистърската програма ВМДК покрива напълно изискванията на Рамката на компетентностите в митническата професия и свързаните с нея референтни програми за обучение в Европейския съюз. Сертификатът е гаранция, че в магистърската програма напълно са покрити изискванията за висококачествено и съвременно обучение по митнически контрол. Този знак за качество от Европейската комисия удостоверява, че обучението по програма ВМДК, ще осигури придобиване на всички компетенции, необходими за успешна реализация както в митническите администрации, така и в бизнес-организациите, не само в рамките на страната, но и в рамките на страните-членки на Европейския съюз.
Официалното връчване на сертификатите на шестте университета ще се състои на 10 декември 2019 г. в гр. Брюксел, Белгия и ще бъде направено лично от г-н Стивън Гуест, генерален директор на ГД „Данъчно облагане и митнически съюз“ към Европейската комисия (TAXUD). Стопанска академия ще бъде представлявана от доц. д-р Момчил Антов, ръководител на магистърската програма ВМДК.

European Comission recognition certificate