„Есенен фермерски пазар – Свищов 2018” организира катедра „Аграрна икономика”


За втора поредна година катедра „Аграрна икономика” при Стопанска академия организира „Есенен фермерски пазар”, който даде възможност на земеделските производители от региона да представят биопродукти и продукти от конвенционалното производство на малките стопанства. Инициативата стартира и продължава да се провежда под надслов „Изберете здравословната храна!”. Съорганизатори на второто издание, на превръщащото се вече в традиция изложение, бяха Стопанска академия, община Свищов, Българска асоциация „Биопродукти”, Фондация за околна среда и земеделие. 



„Есенен фермерски пазар – Свищов 2018”, се състоя на централния площад „Алеко” и бе официално открит пред сградата на Общината. Сред гостите на събитието бяха ректорът доц. д-р Иван Марчевски, зам.-кметът Анелия Димитрова, Валери Велковски – представител на Миниcтepcтвoтo нa земеделието, храните и горите, Албена Симеонова – председател на Българска асоциация „Биопродукти”, Пепо Петров – изпълнителен директор на Фондация за околна среда и земеделие. В приветствието си към участниците и към гостите, ръководителят на катедрата-организатор – доц. д-р Марина Николова заяви, че в съвременните условия от развитието на българското земеделие, целта на функциониращите фермерски пазари е постигане на една обща кауза в полза не само на фермерите от конкретните населени места, но и за удовлетворяване на търсенето от качествени и здравословни продукти с автентичен, местен произход. По думите й, фермерските пазари създават нови икономически възможности, предимно за малките и семейни стопанства. 



В други страни около 15 % от всички ферми преработват и продават част или цялата си продукция директно, докато в България са много по-малко. Доц. Николова благодари на съорганизаторите, на катедрения екип, на спомоществувателите и най-вече на самите земеделски производители за това, че осигуряват за жители и гости на община Свищов „пъстра палитра” от продукти с безспорни предимства. 
Приветствия отправиха и официалните гости, а за доброто настроение на всички присъстващи допринесоха изпълненията на Фолклорен танцов състав „Творецът”, с художествен ръководител Явор Узунов.



На своите щандове, над 30 производители от региона (сред които и преподаватели, докторанти и студенти от специалността) поднесоха на посетителите букет от дарове на плодородната златна есен и резултат от неуморният им труд, под формата на млечни и пчелни продукти, плодове и зеленчуци, сурови ядки, домашно приготвени сладка и лютеница, подправки, билки и разнообразни билкови мехлеми, биопродукти (био вино, билки, тахани и халва, био оцет) и др. Посетилите есенното изложение имаха възможност да дегустират и да си закупят от представените повече от 50 вида продукти.