Еразъм студент от Стопанска академия с най-добри резултати в чуждестранен университет

Борислав Боянов, студент от Стопанска Академия „Димитър А. Ценов” със завършен трети курс на специалност „Международни икономически отношения” (МИО), е с най-високи академични резултати сред гостуващите студенти по Програма „Еразъм” във факултета по бизнес администрация в Университета в Букурещ. Според  информацията, публикувана на сайта на факултета, от реализираните чуждестранни студентски мобилности през зимния семестър на 2012/2013 г., класацията на Еразъм-студенти с изключителни резултати оглавява Борислав Боянов, следван от възпитаничка на гръцки университет (Kotsou Pinelopi, University of Piraeus, Greece).

Стопанска академия има 49 партньорски университета в 22 държави. Еразъм Харта получава през 2009 г. и към момента си партнира по програмата с 29 висши учебни заведения в 12 държави-членки на ЕС, Македония и Турция. Договорът с университета в Букурещ е сключен преди три години и двете висши училища поддържат активни връзки. Освен желаещите свищовски студенти да провеждат мобилности с цел обучение, вече са реализирани и преподавателски мобилности. Деканът на факултет „Бизнес администрация” – доц. Анка Моника Арделяно, специализирала в областта на правните науки, бе гостуващ преподавател в Стопанска академия в края на летния семестър на настоящата академична година.

Европейската програма, насърчаваща международното сътрудничество при повишаване качеството на обучение във висшето образование, добива все по-голяма популярност сред свищовските студенти и броят на кандидатстващите за Еразъм-мобилности се увеличава с всяка изминала година.


За първи път възпитаник на Стопанска академия оглави класация на чуждестранен ВУЗ за най-високи резултати, но Борислав Боянов не е първият постигнал рекорден брой кредити (ECTS) при обучението си в чужбина. При заложени в учебния план на Еразъм-студентите 30 кредита за един семестър, Мерилин Сами, също от спец. „МИО”, постави рекорд при обучението си в университета в Пасау, Германия с 58 кредита, следвана от колежката си Севгинар Реджеб с 48 кредита и Мариян Крачунов от спец. „Маркетинг” с 34. Сред рекордьорите са и финансистите Симона Николова и Александър Маринов, реализирали мобилности в Технически университет в Рига – Латвия и Кирил Пенков, обучавал се един семестър по Програма Еразъм в Икономически университет в Познан – Полша. По-висок от заложения брой ECTS във Висшето училище по банково дело в полския град Гданск постигнаха Радостина Ту Лан от спец. „МИО” и Деян Милков от спец. „Счетоводство и контрол”. С пълен набор от 60 кредита се завърна от английския Университет „Салфорд” след едногодишно обучение Александър Бялков, изучаващ специалностите „Застраховане и социално дело” и „Финанси”.

Реализирането на Програма „Еразъм” в Стопанска академия се администрира от Центъра за международно сътрудничество и проекти. Предстои в началото на новата академична 2013/2014 г. екипът на Центъра да представи новите възможности за реализиране на студентски и преподавателски мобилности в чуждестранните партньорски университети.