Експерти и целева група от Крайова, Румъния, осъществиха учебна визита в Свищов по проект „ШАНС ЗА РАЗВИТИЕ“

В изпълнение на трансграничен проект „Шанс за развитие“ (реализиран съвместно между Университета в Крайова, Стопанска Академия „Д. А. Ценов“ и Фондация за регионално развитие – Видин) екипът от експерти от  Свищовското висше училище посрещна и организира обучения и работни срещи на представители от Румъния в периода 7 – 9 март 2018 г. С цел придобиване на практически опит, предприемачески умения и професионални компетентности, целевата група започна с посещение в реална бизнес среда. На 7 март 2018 г., благодарение отзивчивостта на мениджърския екип на „Български бетонни елементи“ ООД – Свищов - г-н Илиян Тасев и г-н Стефан Стефанов, студенти и преподаватели от Крайова се запознаха с дейността на предприятието на място.

 

 

Обиколката в дружеството-производител на стоманобетонни траверси осигури на гостите възможността да се запознаят с производствения процес в рамките на завода, да проследят фазите на производство на отделните продукти – траверси за железопътни линии и метро, както и бетонни електрически стълбове. Мениджърският екип на предприятието неотлъчно следва гостите по време на обиколката като едновременно даваха разяснения относно производствения процес, поточните линии и режимът на работа.

 

 

На 8 март 2018 г., съгласно предварително разработена програма, денят започна с визита във „Винпром Свищов“ АД. Главният технолог г-н Тихомир Петров и италианският консултант г-н Федерико Ричи стартираха изключително атрактивното и интересно за присъстващите гости обучение по „пътя на гроздето“, което премина през целия производствен процес с разяснения и акценти върху всяка фаза от него – от получаването на гроздето в предприятието, през ферментацията, съхранението – до бутилирането на готовия продукт.  Освен със спецификата в производството на отделните видове вина, гостите се запознаха и с различните вина, които „Винпром Свищов“ предлага – от тези за масово разпространение в търговската мрежа до лимитираните серии, произвеждани в едва 1300 бутилки.

 

 

 

В рамките на културната програма се осъществиха две паралелни посещения:

  • целевата група се запозна с живота и творчеството на Алеко Константинов, чрез посещение в Къща-музей;

  • Румънските експерти – представители на екипа за управление на проекта от Университета в Крайова разгледаха Академичния музей на Стопанска академия.

 

            На 8-ми март в рамките на учебната визита се проведе работна среща между представителите на екипа за управление на проекта в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ и екипът за управление на водещия партньор – Университетът в Крайова. По време на срещата се дискутираха въпроси, свързани с изпълнението на проекта, провеждането на курсовете по „Предприемачество“ и румънски език, организация на предстоящи събития – учебни визити в Румъния, конференции и др.

Празничната осмо-мартенска вечер логично бе осигурена с дегустация на продукти от „Винпром Свищов“.  По инициатива на изпълнителния директор г-н В. Георгиев, главният технолог г-н Тихомир Петров организира атрактивна презентация на три от традиционните за предприятието вина.

 

 

На 9 март 2018 г. екипът от Стопанска академия и румънските гости обобщиха ползите от проектните дейности и учебната визита в следните аспекти:

  • обмяната на практически опит между двете държави подпомага обучението и професионалната реализация чрез извличане на добри практики;
  • трансграничното сътрудничество е в основата на реализирането на подходящи съвместни инициативи и в прогресия – развитие на съответния регион;
релацията „образование – наука – практика“ е важен акцент при организиране на подобни проекти и ключов елемент за осигуряване на прехода от обучение към кариерно развитие.