Екип от катедра „Финанси и кредит” участва в международна научна конференция


Екип от катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” взе участие в 9-ата международна научна конференция, организирана от катедра „Финанси” при Университета за национално и световно стопанство. Научният форум, който се проведе в УОБ на УНСС в гр. Равда, бе под надслов „Ударната вълна на информационния взрив и предефинирането на финансите”. Свищовската финансова катедра бе представена от докторантите Теодор Тодоров, Анелия Пенева и Даниел Николаев, ръководени от доц. д-р Стефан Симеонов. Екипът от Стопанска академия, работещ в областта на инвестиционния анализ, представи свои изследвания по темите: Апробиране на модели за оценяване на американски стил опции; Средна персонална борсова активност, паралелен анализ между БФБ-София и Атинската фондова борса; Сравнителен анализ на количествени модели за прогнозиране на капиталовите пазари. 


Сред участниците в конференцията тази година се откроиха имената на доц. Емил Хърсев, д-р Гордан Кер (инвестиционен банкер и ръководител на аналитично бюро в Лондон), проф. Методи Христов, проф. Стефан Вачков (р-л катедра „Финанси” Икономически университет – Варна), д-р Златин Съръстов и др. 
„По традиция тази конференция се отличава с непринудения си дух на колегиалност, изчистена от помпозност, но изпълнена с качествени доклади и оживени дискусии. Събирането на колеги от различни университети и практици, работещи в областта на финансите, изпълва презентациите и съпътстващите ги коментари с професионален интерес”, подчерта доц. Симеонов. Център на професионалните дебати бе традиционната кръгла маса, която тази година бе на тема „Токенизация на финансови инструменти”.
 

След рецензиране докладите ще бъдат публикувани в сборник, включен в референтния списък на НАЦИД. Докторантите Д. Николаев и Т. Тодоров финансираха участието си с награди, спечелени от призовите им места в национални конкурси и Докторантска научна сесия в Стопанска академия. Участието в конференцията бе подпомогнато частично от Фондация „Проф. д-р Минко Русенов”.