Двадесет и седма студентска конференция по икономическите проблеми на международните отношения

На 13 май 2023 година учебната база на Стопанска академия - Свищов в с. Орешак събра за двадесет и седма поредна година студенти и преподаватели на научна конференция, посветена на проблемите и измеренията на глобалните бизнес процеси. Основен организатор и домакин е колективът на катедра „Международни икономически отношения“ при Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, а партньори и активни участници при провеждане на форума са катедра „Международни икономически отношения“ при Икономически университет – Варна и катедра „Икономика и международни отношения“ при Русенски университет „Ангел Кънчев“.
Началото на събитието в съботната сутрин бе дадено от доц. д-р Здравко Любенов, ръководител на катедра МИО-Свищов. Като припомни накратко историята на събитието, доц. Любенов призова участниците с минута мълчание да почетат непрежалимия приятел и колега гл. ас. д-р Симеон Момчев (Мони) - основател и основен организатор на конференцията през годините, когото загубихме през 2022-ра година.
Доц. д-р Георги Маринов, ръководител на катедра МИО при Икономическия университет – Варна, изказа благодарности от името на колегите си от морската столица за добрата организация на събитието и пожела на студентите успешно представяне.

Участниците бакалаври, магистри и докторанти представиха  разработки в четири тематични направления, свързани с международните инвестиции, глобалния бизнес, международната интеграция и търговия и управлението на хората. За четвърта година форумът можеше да се проследи и да се участва в него и онлайн чрез виртуална аудитория в предпочитаната от Стопанската академия платформа BigBlueButton.

 

Докладите засегнаха разнообразни теми като предизвикателства и противомерки на сътрудничеството за инвестиции в земеделието между Китай и България, насърчаването на устойчивия потребителски избор, търговията с биткойн и криптоборсите, данъчните аспекти на международната онлайн търговия, интеграцията на ромските общности в Европа, въздействието на пандемията от COVID-19 върху безработицата в България и Румъния, и др.

Авторите на представените доклади получиха сертификати за участие, а одобрените след рецензиране научни разработки ще бъдат публикувани в електронен сборник, включен в Националния референтен списък (НРС) на съвременни български научни издания с научно рецензиране. Сборникът е достъпен в електронен формат на dlib.uni-svishtov.bg и на страницата на конференцията mioconference.eu.

Събитието е част от научния календар на катедра „Международни икономически отношения“ при Стопанска академия „Димитър Ценов“ за 2023 година.