Духовността е тази, която прави един народ честит

 

Уважаеми колеги,

Дните, в които българският народ, неговите просветители, учени и творци, възраждат в душите си мощния зов на будителите за достойно съществуване и бъднина на България, са онези светли жалони, с които мерим духовния и интелектуалния си ръст. Вероятно най-истинските ни празници са тези, в които се обръщаме към своята духовност. Духовността е тази, която прави един народ честит!

Този ден трябва да бъде Ден на единение на нашата научна общност, ден на размисъл за пътищата, по които вървим сега към бъдещето, и за препятствията по тези пътища.

Позволете ми на този светъл общобългарски празник, скъпи колеги от академичното семейство на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, да Ви поздравя най-сърдечно, като Ви желая да сте живи и здрави, и още по-дръзновени в работата Ви „на ползу роду” за нравственото изцеление на народа ни и за издигане на неговата всестранна просвета и култура.

Пожелавам на Вас, днешните народни будители, да следвате славния път на Вашите велики предходници – скромни духовни учители, просветители, книжовници и революционери, които през XIX век успяха да пробудят народа ни за освободителна борба и за утвърждаване на нашата нова държавност.Тяхната нравствена мяра бе положена високо, тяхната саможертва и отдаденост на делото бе впечатляваща. Бъдете като тях, за да заслужите народната любов и уважение, които нямат цена!

Денят на народните будители ни напомня още веднъж, колко важно е единството ни в името на майка България, колко нужни са ни днес смирение, солидарност и човечност помежду ни, за да преодоляваме заедно и в разбирателство трудностите!

 

Честит празник!

Доц. д-р Иван Марчевски,
Ректор на СА „Д. А. Ценов”