jaune

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013
Инвестиране във Вашето бъдеще

esf

На 27 февруари 2011 г. приключва изпълнението на проект BG051PO001-3.3.04-0025 “Надграждане на научния потенциал на докторанти и млади учени чрез обучение по съвременни методи за емпирични изследвания в областта на икономиката, администрацията и управлението”, осъществяван от Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов, в партньорство с „Инфогард – Стефан Недков”, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 (Инвестиране във Вашето бъдеще), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Република България. Проектът е с обща продължителност от 18 месеца и в размер на 181655,06 лв.

Основната цел на проекта е да се подпомогнат докторантите и младите учени на Стопанска академия „Д. Ценов” при разработването на научни трудове чрез развитие на компетенции за провеждане на самостоятелно емпирично изследване и за прилагане на съвременни аналитични методи за анализ, обработка и интерпретация на резултатите от него.

Най-важните резултати от реализацията на проекта са:

  1. Осигурен е двугодишен абонамент за двете икономически колекции на онлайн библиотека JSTOR.
  2. Осигурен е двугодишен лиценз за един от най-мощните аналитични софтуери обработка и анализ на данни SAS®.
  3. Изградена е виртуална библиотека Dlib.eacademy.bg, тематично структурирана в пет колекции и захранена с 55 докторски дисертации, 8 хабилитации, 40 монографии от библиотека „Стопански свят”, 432 статии от списание „Бизнес управление”, 401 статии от списание „Народностопански архив”, 138 студии от Алманах „Научни изследвания”, 130 студии от Годишник на Стопанска академия и 20 студии от сборник с научни изследвания на докторанти и млади учени „Емпирични изследвания в икономиката, администрацията и управлението на бизнеса”.
  4. Изградена е система за електронно обучение Bsmart.eacademy.bg, позволяваща синхронно и асинхронно обучение по дисциплините „Принципи на емпиричното изследване”, „Въведение в SAS и SPSS”, „SAS и SPSS за начинаещи: подготовка, визуализация и анализ на данни”, „SAS и SPSS за напреднали: многомерен анализ и интерпретация на данни”, „Извличане на знание от бази данни със SAS и SPSS” и „Мултимедийни приложения за презентиране на резултатите от емпирични изследвания”.
  5. Разработени са 6 учебни пособия за съчетано обучение по дисциплините „Принципи на емпиричното изследване”, „Въведение в SAS и SPSS”, „SAS и SPSS за начинаещи: подготовка, визуализация и анализ на данни”, „SAS и SPSS за напреднали: многомерен анализ и интерпретация на данни”, „Извличане на знание от бази данни със SAS и SPSS” и „Мултимедийни приложения за презентиране на резултатите от емпирични изследвания”.
  6. Проведено е съчетано обучение по „Методология на емпиричното изследване”, в чийто учебен план са включени курсове като: „Принципи на емпиричното изследване”, „Въведение в SAS и SPSS”, „SAS и SPSS за начинаещи: подготовка, визуализация и анализ на данни”, „SAS и SPSS за напреднали: многомерен анализ и интерпретация на данни”, „Извличане на знание от бази данни със SAS и SPSS” и „Мултимедийни приложения за презентиране на резултатите от емпирични изследвания” с общ хорариум от 204 учебни часа. 
  7. Проведен е двудневен научен семинар „Методика на научното изследване” с гост-лектор проф. д-р Мартин Шпан от Университета „Лудвиг Максимилиан”, Мюнхен, Германия.
  8. Издаден е сборник с научни изследвания на докторанти и млади учени с тираж 200 броя.
  9. Проведена е двудневна научна сесия за докторанти и млади учени „Емпирични изследвания в икономиката, администрацията и управлението на бизнеса”.
  10.  Издадени са 20 Удостоверения за повишаване на квалификацията, по 20 сертификата на български и английски език за успешно завършено обучение по „Методология на емпиричното изследване”, по 20 сертификата на български и английски език за участие в научен семинар „Методика на научното изследване” и научна сесия „Емпирични изследвания в икономиката, администрацията и управлението на бизнеса” и по 20 уверения за успешно преминат курс на български и английски език за всеки от обучителните модули.
  11.  Разработен е и е внедрен инструментариум за текущо следене на удовлетвореността от обучението.

 

Това съобщение се публикува с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието му се носи от СА „Д. А. Ценов” – Свищов и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Европейския съюз и МОМН.

За контакти и информация:
Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов
доц. д-р Тодор Кръстевич – Ръководител проект
Адрес: България, 5250 Свищов
ул. „Ем. Чакъров” 2, п.к. 145
Тел: 00359 631 60662; 631 60756
Факс: 00359 631 60756
e-mail: cce@uni-svishtov.bg
web: http://eacademy.bg