Докторант от Стопанска академия е победител в националния конкурс на мемориален фонд „Д-р Илко Ескенази” 2019


Докторант Беатрис Любенова от катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов е победител в петнадесетия годишен конкурс за присъждане на награда „Д-р Илко Ескенази” в област „Икономика”. На официалната церемония, която се проведе в Дома на Европа – София, наградата на свищовската финансистка връчи Филип Димитров, настоящ конституционен съдия и министър-председател на Република България (от ноември 1991 до 30 декември 1992 г.). На събитието присъстваха Лидия Ескенази, проф. Аврам Ескенази, проф. Стефан Стефанов – президент на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, както и настоятели на Мемориален фонд „Д-р Илко Ескенази”.
Конкурсът се организира от Фондация „Св.св. Кирил и Методий” и изградения към нея Мемориален фонд „Д-р Илко Ескенази”, и има за цел да стимулира изявени млади учени в областта на икономиката и правото. Д-р Илко Ескенази посвещава дълги години от своя живот на процеса за интеграция на България към Европейския съюз. Това е в основата на взетото през 2005 г. решение Мемориалният фонд да организира конкурс за разработки по актуален проблем, свързан с членството на България в ЕС. Участниците в конкурса през 2019 г. трябваше да разработят научна студия по едно от тематичните направления за икономисти: Икономика на енергетиката в ЕС; Икономика на софтуерната индустрия в България като член на ЕС; Емиграцията и имиграцията, и отражението им върху икономиката на България след приемането й в ЕС.



Докторант Беатрис Любенова бе избрана за победител в тазгодишното издание на конкурса с разработка на тема: „Емиграцията и отражението й върху икономиката на България след приемането й в ЕС”. 
Беатрис Любенова завършва с успех „Отличен” (6,00) бакалавърска степен специалност „Финанси” в Стопанска академия през 2017 г., за което е удостоена със златна значка „Отличник на випуска”, а през 2018 г. се дипломира също с успех „Отличен” (6,00) в магистърска програма „Финансов мениджмънт”. По време на своето обучение в свищовското висше училище, тя е активен участник и победител в редица студентски научни сесии и национални конкурси. В момента Беатрис Любенова доказва своите знания и умения като младши експерт в отдел „Отчетност, анализи и бюджетиране” в централното управление на „Банка Пиреос България”. Като задочен докторант разработва дисертационен труд на тема „Оценка и управление на риска на регулативните финансови институции”, под научното ръководство на доц. д-р Стоян Проданов към катедра „Финанси и кредит”. Беатрис Любенова е поредно доказателства, че благодарение на инициативите и подкрепата на катедра „Финанси и кредит”, с ръководител проф. д-р Андрей Захариев, студентите и докторантите имат отлична среда за научни изследвания, а със своите успехи те показват, че свищовската финансова школа е своеобразна „ковачница за кадри” и трамплин за успешно кариерно развитие.