Договор за сътрудничество с италиански образователен институт сключи Стопанска академия „Д. А. Ценов” - Свищов

Рамково споразумение за дългосрочно сътрудничество в областта на образованието сключи Стопанска академия „Димитър А. Ценов” с Институт „Енрико Ферми” със седалище в гр. Фоджа, Италия. Договорът бе подписан в Свищов от ректора на Академията, доц. д-р Иван Марчевски и представляващия италианския институт, проф. Фабио Дакиле. Двете образователни институции ще работят съвместно за развиване на културен обмен между италиански и неиталиански студенти и докторанти, и студенти и докторанти от свищовското висше училище. С цел насърчаване и засилване на научното и образователното сътрудничество ще бъде реализиран обмен на преподаватели и студенти.
Сред основните дейности е привличане и обучение на италиански студенти от учебната 2018/2019 година по бакалавърски специалности и магистърски програми на английски език. Предвижда се обучението да се провежда в Свищов и в италианския град Фоджа. При подписване на договора в Стопанска академия двете страни се договориха, че учебните планове на свищовското висше училище ще бъдат хармонизирани със съществуващите учебни планове в италианските публични и частни университети. Институт „Енрико Ферми” пое ангажимента да популяризира дейността на Стопанска академия и предлаганите от нея образователни продукти.


В работната среща при подписване на договора за сътрудничество, от страна на Стопанска академия, участва и зам.-ректорът по учебна дейност, проф. д-р Марияна Божинова. В състава на гостуващата делегация бяха Винченцо Кироли – управител на консултантско дружество „Голден Консултинг” ООД и други представители на италианския бизнес. Гостите и домакините проведоха разговори за съвместна подготовка на проекти по най-голямата програма за научни изследвания и иновации на ЕС – „Хоризонт 2020”. Коментирани бяха и възможности за използване на експертния потенциал на преподаватели от Стопанска академия за консултиране на италиански фирми с бизнес интереси в България.