Дискусия на тема „Научно писане и публикуване“

Уважаеми докторанти, млади изследователи и научни работници,

На 14 октомври (петък) 2022 г., от 14 часа в зала Ректорат ще се проведе дискусия на тема „Научно писане и публикуване“ с участието на проф. Йото Йотов. Той е възпитаник на Стопанка академия в специалност „Международни икономически отношения“ и към настоящият момент е професор в Училището по икономика на LeBow College of Business към университета Drexel (Филаделфия, САЩ) и професор-изследовател в Центъра за международна икономика на института ifo (Мюнхенски университет, Германия).

Проф. Йото Йотов е асоцииран редактор в The Review of International Economics и в Economics Letters и член на международната редакционна колегия на списание „Бизнес управление“. Гост-редактор на специалните броеве „Gravity at Sixty“ и „Economics Sanctions“ в European Economic Review. Член на борда на директорите на Midwest International Economics Group.

Целта на свободната дискусия е проф. Йотов да сподели своя опит с младите изследователи и по този начин те да подобрят своите уменията за писане и публикуване на научни трудове. Ще бъдат дискутирани теми в областта на подходите за определяне на заглавие на научна статия, изследователска теза, цели и хипотези; етичните правила за събиране на данни, докладване на резултати и позоваване на източници; какво е научен дебат и как да разграничим научното доказателство, предположението и спекулацията; стила и езика в научното писане; избора на списание и неговия импакт фактор.

Дискусията е част от проект по Програма “Fulbright Specialist” и се организира съвместно с „Алумни Клуб на завършилите специалност „Международни икономически отношения” към СА „Д. А. Ценов”.