Членове на СТД „Академик” – Свищов изкачиха най-високия връх в Европа

Членове на Студентско туристическо дружество „Академик” – Свищов изкачиха най-високия връх в Европа. Изкачването на високия 5642 м. вр. Елбрус те посветиха на 80-годишнината на дружеството, създадено малко след откриването на висшето училище в Свищов.
Елбрус, който е най-високият планински масив и връх в Русия, в планинската система Голям Кавказ, е желана цел за много алпинисти. Върхът се намира на територията на република Кабардино-Балкария и се счита, че именно при Елбрус е границата между Европа и Азия. Първото българско изкачване на върха е през лятото на 1937 г.

 

В групата, която тази година изкачи един от седемте континентални първенци са трима от членовете на свищовското студентско туристическо дружество – Росен Петров (от Свищов), сем. Женя (от Свищов)и Веселин (от Пловдив) Паперови. И за тримата, това е първият 5-хилядник, който покоряват. За да се подготвят за това изкачването, Женя и Веселин, които са бивши възпитаници на Стопанска академия, направиха тренировъчни изкачвания на най-високите върхове в Словения – вр. Триглав (2864 м.) и в Австрия – вр. Гросглокнер (3798 м.). За своята подготовка Росен направи зимно изкачване на вр. Вихрен и пролетно изкачване на вр. Мусала.

След завръщането си от Елбрус, тримата членове на свищовското студентско туристическо дружество „Академик” споделиха, че освен невероятните емоции са имали и благоприятно време за изкачване.