Честване на Световния ден на статистиката организира катедра „Математика и статистика” при СА „Д. А. Ценов”

Катедра „Математика и статистика” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за поредна година организира и проведе поредица от събития, посветени на Световния ден на статистиката, който ежегодно се отбелязва на 20 октомври. Форумът откри проф. д-р Поля Ангелова – ръководител на катедрата домакин, като припомни, че датата 20 октомври е определена за Световен ден на статистиката с Резолюцията на ООН през 2010 г. и това подчертава нарасналото значение на науката статистика за вземане на адекватни решения, от които се нуждае човечеството. България е една от 55-те страни, съавтори на Резолюцията на ООН и вече над 100 държави се присъединяват към инициативата за честването на този професионален празник. Гости на честването бяха доц. д-р Тодор Кръстевич – зам.-ректор „Научноизследователска и проектна дейност”, доц. д-р Анелия Радулова – директор на Института за научни изследвания, проф. д-р Атанас Атанасов – Вр.ИД декан на факултет „Стопанска отчетност”, доц. д-р Тодор Тодоров – дългогодишен преподавател към катедра „Математика и статистика”, ръководители на други катедри.
 


 

Денят на статистиката започна с кръгла маса на тема „Европейската система за интегрирана статистика на социалната защита (ЕSSPROS) – възможности за анализ на социалната защита в България”, организирана по научноизследователски проект № 6-2019. Целта на научния форум е представяне на част от резултатите от изследването, проведено в рамките на Проекта.

Проф. Ангелова отбеляза, че осигуряването на ефективно функционираща система за социална защита е сред основните приоритети на социалната политика е ЕС и за да наблюдава изпълнението на тези задачи Европейската комисия се нуждае от пълна, актуална и достоверна информация за текущото състояние и развитието на социалната защита в страните от ЕС. В отговор на необходимостта от специфичен инструмент за статистическо наблюдение на социалната защита, в края на миналия век Евростат, съвместно с представители на отделните държави поставят началото на Европейската система за интегрирана статистика на социалната защита, известна като ЕSSPROS.
 


 

Работата по проекта е свързана с използването на възможностите, които предоставя системата ЕSSPROS, от една страна като информационна база от показатели и индикатори за анализ и оценка на състоянието и динамиката на социалната защита, а от друга страна – с възможностите на статистическите методи, за да бъдат анализирани тенденциите в състоянието и динамиката, и да се открои мястото на България в ЕС.

Беше представен сборникът от научни разработки на членовете на изследователския екип и на студенти от специалностите „Статистика и иконометрия” и „Бизнес статистика и анализи”, развивани от катедра „Математика и статистика”. Членовете на проектния екип презентираха своите разработки по проблемите на финансирането на социалната защита чрез анализ на тенденциите и закономерностите на приходите и разходите. Специално внимание бе отделено на структурната динамика на плащанията по функции на социалната защита.
 


 

Второто събитие, организирано в рамките на Деня на статистиката, бе публичната лекция на тема „Качеството на статистическата информация – теоретичен аспект, проблеми и предизвикателства” с гост-лектор Цветозария Гатева, началник отдел „Статистически изследвания – Ловеч”, ТСБ Северозапад, възпитаник на специалност „Статистика и иконометрия” и настоящ докторант към катедрата. Тя представи основни методи в управлението на качеството, системи за управление на качеството и видове процеси в тях. Лекторът запозна присъстващите с дейностите на ръководството на Националния статистически институт по отношение на мерките за подобряване качеството на статистическата информация и резултатите от ежегодното изследване на удовлетвореността на потребителите на статистически данни.


 


 

Емоции и спомени за студентските години в Свищов предизвика следващото събитие, организирано за Деня на статистиката – Алумни среща на възпитаници на специалност „Статистика и иконометрия”, магистърска програма „Приложна статистика” и магистърска програма „Статистическо бизнес консултиране”. Финалната проява от поредицата събития, с които катедра „Математика и статистика” отбеляза Световния ден на статистиката, бе Вечерта на специалността.