„Бизнесът в действие” отново предизвика свищовските студенти

Проектът „Бизнесът в действие” се реализира за трета поредна година в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Инициативата е на локалния офис на студентската организация AIESEC в Свищов и тя включва младите хора в реални предизвикателства и иновативни прояви. Участвайки във форума, фирмите могат да добият представа за нивото на знания и умения на студентите, а самите студенти пък имат възможността да разберат какви са изискванията на работодателите и да се докажат пред тях. В третото издание на проекта участваха 9 фирми и институции от Свищов и страната, и над 120 студенти от Стопанска академия.

От името на ректора и на академичното ръководство, приветствие към участниците в тридневния форум отправи зам.-ректорът по бакалавърско и магистърско обучение, проф.д-р Любен Кирев. „Мина времето, когато бизнесът се развиваше без наука и образование” – заяви проф.Кирев. По думите му, днес образованието и бизнесът трябва да вървят ръка за ръка. „Без да си подготвен, днес неможеш да си конкурентноспособен на толкова взискателния пазар на труда” – каза още зам.-ректорът.Той подчерта, че във взаимодействието между бизнеса и обучението има още какво да се желае, защото и двете страни имат претенции и основания за недоволство. Именно затова проф. Кирев похвали инициатива на студентската организация AIESEC за провеждане на този форум, който дава възможност да се установи по-тясна връзка между двете страни – бизнес и образование, чиито общи усилия трябва да бъдат насочени към „благоденствието на страната ни”.

Председателят на локалния офис на AIESEC в Свищов - Ивайло Весков поясни, че в България този форум се организира от 7 години, като целта на студентската организация е да попълва празнините между бизнеса и студентското общество. „Каквото правим за себе си, то умира с нас. Каквото правим за другите и за света, то остава вечно” – каза още Весков, подчертавайки ролята на този форум за участващите в него.

Идеята на проекта е компаниите, търсещи талантливи нови служители, да представят себе си по един по-различен начин – чрез презентация, бизнес симулации и казуси. Пет от участващите фирми предоставиха на студентите възможността да докажат на практика своите качества за работа в екип, да развиват презентационните си умения и ефективна комуникация по време на решаването и представянето на зададените им казуси. Стопанска академия също отправи предизвикателство към своите възпитаници със заданието за одит.

Работните групи бяха съставени от предварително регистрирали се студенти от 3-ти и 4-ти курс от различни специалности. Решавайки зададените им казуси, студентите получиха възможност и за практическо приложение на натрупаните до момента теоретични знания. Класиралите се на първите места студенти в отделните казуси получиха награди и сертификати от съответните компании.