„Бизнесът в действие” 2013 предизвика над 170 студенти да участват в проекта на AIESEC – Свищов

Локалният офис на студентската организация AIESEC в Свищов реализира за четвърта поредна година проекта „Бизнесът в действие”. В тазгодишното издание на форума участваха над 170 студенти от 3-ти и 4-ти курс от различни специалности в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Проектът има за цел да осъществи връзка между възпитаниците на Свищовската Алма матер и компании, които търсят иновативни решения за своя бизнес и са потенциални бъдещи работодатели. Основна идея на форума е да свърже теорията от страна на студентите с реални примери от бизнеса, чрез решаването на казуси, поставени от фирмите.

Приветствие към участниците във форума от името на ректора – проф. д-р Величко Адамов и на академичното ръководство, отправи зам.-ректорът доц. д-р Теодора Димитрова. Тя подчерта, че проекта на AIESEC е в пълен унисон с провежданата академична политика, т.к. целта е чрез връзката между образованието и бизнеса да бъде формиран адекватен, атрактивен и пазарно ориентиран образователен продукт, който да отговаря изцяло на потребностите на бизнес практиката. „Днес, тук на територията на Свищовската Алма матер ще се срещнат теорията с практиката, образованието с пазара на труда, амбицията с мотивацията, иновативността с рационалността. С други думи – най-добрите студенти, студентите от СА „Д. А. Ценов” – Свищов и българския бизнес!” – каза при откриването на форума доц. Димитрова. Изразявайки благодарност към бизнес-партньорите за подадената ръка към младите хора, зам.-ректорът заяви: „Бизнес, огледай се внимателно в тази зала. Тук са твоите бъдещи мениджъри! Тук са твоите бъдещи служители! Тук са твоите бъдещи бизнес партньори! Тук са хората, които успешно ще управляват твоите парични потоци и ще генерират печеливши бизнес решения, ще чертаят успешни бизнес стратегии за твоето развитие!”.

Компетенциите, знанията и уменията на студентите, придобити в Стопанска академия, подчерта в своето обръщение към участниците във форума и председателят на AIESEC – Свищов, Живка Петрова. Тя благодари на академичното ръководство и на бизнес-партньорите за оказваната през годините подкрепа и призова своите колеги да покажат на какво са способни при решаването на казусите. „Не забравяйте какво можете и дайте всичко от себе си! Търсете новите начини за развитие, защото това ни предстои от тук нататък – да се сблъскваме с истинския живот, с бизнеса, с фирмите!” – каза още Живка Петрова.


Приветствие към участниците във форума отправи и директорът на Образователен и кариерен център при Стопанска академия – гл. ас. д-р Николай Нинов. Изразявайки благодарност към членовете на студентската организация за сериозното партньорство, той подчерта, че локалния офис на AIESEC развива една много сериозна дейност по отношение на това да дава шанс на младите хора да се изявяват като лидери, защото в момента „България има нужда точно от млади, знаещи, можещи лидери”. Директорът на кариерния център благодари и на бизнеса за проявената „социална отговорност” и за това, че  участвайки в проявата, помага по своя си начин и дава шанс на студентите за една успешна реализация.

Във форума тази година се включиха четири фирми от Свищов и Плевен: „Устрем” – ООД; „Ериакс” – ООД; „IT Design” и „Лот Инс”. С разработване на екипни казуси участва и самия локален офис на AIESEC. Заданията, отправени към отборите бяха насочени в области като маркетинг и промоционални кампании, развитие на човешките ресурси, предпроектно развитие и търговия, ИТ технологии, счетоводството, акредитацията и износ. Стопанска академия участва с два казуса – единия в областта на одита, а другия свързан със създаването и дизайна на иновативен проект за WEB  сайт. Така проектът даде възможност на младите хора да се сблъскат с реални предизвикателства, да разберат какви са изискванията на работодателите и решавайки казусите практически да  приложат натрупаните до момента теоретични знания. Всички студенти получиха сертификати за участие, а най-добрите бяха удостоени и с награди от представители на бизнеса.