„Българо-американска кредитна банка“ АД с право да отпуска студентски кредити по Закона за кредитиране на студенти и докторанти в България

Уважаеми студенти,

считано от 22 март 2018 година, студентите и докторантите у нас могат да кандидатстват за отпускане на студентски кредит по      Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД), вече и в „Българо-американска кредитна банка“ АД (след сключване на типов договор с министъра на образованието и науката).

Към този момент кредити по ЗКСД имат право да отпускат и следните банки: „Банка ДСК“ ЕАД, „Райфайзенбанк (България) ЕАД, „Алианц Банк България“ АД, „Юробанк България“ АД и „Първа инвестиционна банка“ АД.

Студентското кредитиране с осигурена държавна гаранция се урежда чрез правната рамка на Закона за кредитиране на студенти и докторанти, който има за цел да създаде условия за облекчаване на достъпа до висше образование в Република България.

Кредитирането на студенти и докторанти, като част от студентското подпомагане, е един от важните инструменти за постигане на по-добър баланс на съучастие във финансирането на висшето образование и разширяване на възможностите за достъп до него. Чрез механизма за споделяне на финансовата отговорност за обучението между държавата и обучаваните се дава възможност за повишаване степента на образованието на млади хора, които нямат възможност да осигурят сами средства за такси за обучение и за издръжка на обучението.

Програмата за студентско кредитиране стартира от 01.09.2010 година. До настоящия момент са сключени общо 20 031 броя кредити по ЗКСД. Общият размер на договорените кредити е 132 352 588, 33 лв.