Александър Иванов: Образованието в Свищовската академия ми даде здрава основа за моя успешен бизнес

Рубриката „Успешните възпитаници” на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” представя възпитаници на Свищовското висше училище, които заемат ръководни длъжности в корпоративния сектор, намират се на престижни позиции в обществото или са водещи експерти в своята област. Разисквани теми в рубриката са кариерната реализация и ролята на Стопанската академия за формирането на професионалните компетенции на младите хора. Чрез публикуваните интервюта се представят и посланията на успешните възпитаници на СА „Д. А. Ценов” към академичната общност, техните съвети, препоръки и напътствия към настоящи и бъдещи студенти.

Днес наш гост е Александър Иванов, който управлява „CreateX Digital Agency”, води  курса Marketing Basics в SoftUni Digitalи развива собствена медия „Дигитално дело”. Ангажиран е и с редица проекти в сферата на дигиталните иновации.

Благодарим Ви, че приехте нашата покана за интервю. Представете се накратко. Кое е Вашето родно място и къде живеете в момента?
Аз съм изпълнителен директор на „CreateX Digital Agency”, която е с над 80 клиенти от България, Англия и САЩ. Основател съм и на медийната група „Дигитално дело”. През последните няколко години съм бил образователен директор на SoftUni Digital & SoftUni Creative. От скоро и Main Brand Ambassador на организацията. Аз съм един от учителите по програма „Заедно в час”, преподавател по информационни технологии. Заемал съм позицията на координатор и лектор на международен Еразъм + проект, базиран на метода „обучение чрез преживяване”, с обучения в 5 държави. Роден и израснал във Велико Търново. Сега също живея в този прекрасен град.

С какво се занимавате сега и на какъв етап се намира Вашата професионална кариера?
Управлявам „CreateX Digital Agency”, която е с над 50 човекa персонал.Водя  курса Marketing Basics в SoftUni Digitalкато основен лектор и също така развивам собствена медия „Дигитално дело”. Ангажиран съм и с редица проекти в сферата на дигиталните иновации.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещате в работата Ви?
Да намерим добре подготвени кадри. След завършването на университета младите да могат да навлязат в бизнес бойното поле адекватно. Да бъдат способни хора, които от първия ден да допринесат за организацията. Това е може би един от най-големите проблеми – кадровият. Възможността на младите, след като завършат образованието си, да са способни, да се реализират и да работят по действителни проекти. Това е най-голямото предизвикателство за нас.

Кои качества считате за важни, за да сте успешен в своята работа? Как ги възпитавате в себе си?
Качествата за успех са фундаментални и за дигиталния свят, и цялостно. Скорост. Времето от срещата с проблема, през периода за решението му, до времето, когато предприемеш конкретни действия. Там е скоростта. Другото нещо е възможността да си гъвкав спрямо ситуацията и контекста. И третото нещо е вече качеството на труда. То е много субективно само по себе си, спрямо характера. Определено тези три неща са от изключително значение.

Какво обичате да правите в свободното си време? Имате ли хоби?
Спортът. Обожавам футбол и баскетбол. Между другото, съм играл и в „Академик” – Свищов. До ден днешен обичам спортни занимания – бягане и всякаква форма на физическа активност. Това е начинът, по който съумявам да се отпусна от стреса и да намеря баланс. Ако ти не си в добра физическа форма, няма да си така трудоспособен, няма да постигаш резултатите, към които се стремиш.

Кога и в коя специалност завършихте висшето си образование в Стопанската академия?
Завърших специалност „Финанси”, бакалавър – изключително ценно в момента за мен. Образованието в Свищовската академия ми даде здрава основа за моя успешен бизнес. То ми е безкрайно полезно в управлението на компанията, бюджетирането на растежа в нея, на финансите като цяло, особено сега, защото ако не умееш да управляваш финансите си, и то в този бързоразвиващ се бизнес, на практика си обречен. Понякога дори собственото ти развитие зависи от правилното планиране на финансовите потоци.

Защо избрахте Свищовската академия за свое висше училище? Какво я отличава от другите университети у нас?
Дълга история. Накратко казано, майка ми е завършила Свищовската академия. От малък съм чувал истории за Свищов и колко било хубаво. Голяма част от моите учителки също бяха завършили там и разказваха интересни случки. Завършвайки Старопрестолна професионална гимназия по икономика Велико Търново, това беше естествено продължение. Аз като икономист имах три посоки за развитие, които можех да поема – София, Варна и Свищов. Като нещо, което е най-близко и познато, почувствах Свищов. Кандидатствах само там. Когато отидох на кандидатстудентския изпит се влюбих в града и така, останалото е история.

Кои са най-хубавите и ярки спомени от студентските Ви години?
Определено това са конференциите и събитията, организирани от AIESEC Свищов и всичко около тях. Те са ми най-значимите, най-смислените и хубави топли спомени. Националните и локалните конференции, проектът „Стъпка по стъпка... към успеха” и много други събития, които сме правили в Свищов, са ярко запазени в съзнанието ми. Спомням си едни учители, които бяхме извикали от Япония и Китай. Преподаваха на учениците от училищата в Свищов, тогава се влюбих в преподаването и в образованието като цяло. Това е много ключов момент за мен.

Кои от изучаваните учебни дисциплини можете да посочите като най-полезни за Вас и кои преподаватели са Ви повлияли най-много?
Мога да посоча преподавателите, които ми водеха дисциплината „Маркетинг” и проф. Проданов, който ми преподаваше по „Инвестиции”. Те оставиха силен отпечатък в мен. Но със сигурност доц. Марчевски е човекът, който най-много ми повлия. Неговите лекции ми предначертаха кариерната пътека. Съградих визията ми за желаната професия. Видях колко прекрасно нещо е маркетингът, колко е сложен, каква наука е и всеки ден я преоткривам с нетърпение.

С какво образованието в Свищовската академия Ви помага във Вашия професионален път?
Опитът от AIESEC Свищов e изключително ценен за мен и развитието ми. Академията ми даде и нестихващата любов към маркетинга.

Кое отличава хората, завършили в Стопанската академия, и какво ги прави конкурентни на пазара на труда?
Всеки, завършил Академията в Свищов, знае, че е една стъпка пред другите. Амбицията за успех е нещо лично, което всеки сам усеща и не може да обясни с думи.

Какво послание можете да отправите към настоящите и бъдещите студенти на Стопанската академия или към нейните преподаватели?
Може би най-важното е никога да не спират да учат. Да не разчитат само на образованието в университета, да бъдат проактивни. Да търсят възможността за стажове, да участват в НПО и доброволчески групи. Да присъстват активно на места, където има реални действия и да се принуждават сами да влизат в различни ситуации. Да работят с екип в името на това да постигнат дадена цел. Това бих ги посъветвал. Като послание – да търсят практична реализация на теорията от университета.