Академичната общност в първия свободен български град участва в честване на 144 години от освобождението на Свищов


Академичната общност участва в общоградското честване на 144 години от освобождението на Свищов – първият освободен български град, което се състоя в местността „Паметниците”. Преподаватели, студенти и служители от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” засвидетелстваха своята почит и признание към руските, финландските и румънските войни и към българските опълченци, загубили живота си при десанта на река Дунав край Свищов, от където преди 144 години започна победоносният поход към освобождението на България. Сред официалните лица на тържественото честване бяха зам.-областният управител на Велико Търново – Станислав Николов, дипломатическото аташе на Генералното консулство на Русия в Русе – Владимир Токтаев, кметът на Свищов – д-р Генчо Генчев, зам.-ректорът на Свищовската академия – доц. д-р Искра Пантелеева, кметове на общини и кметства, председатели на общински съвети и др.



Пред седемте мраморни обелиска бе отслужена заупокойна панихида. Под командването на 55-ти Инженерен полк – Белене се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред подвига и саможертвата на загиналите войни. Венец беше изпратен и от министър-председателя на България – ген. Стефан Янев. Цветя и венци положиха официалните лица, представители на образователни, културни и политически организации и институции, жители и гости на града. От името на академичната общност, жерб поднесе доц. Пантелеева – зам.-ректор „Учебна дейност и акредитация”.



Тържественото честване на 144 години от освобождението на града продължи вечерта с концерт-церемония под надслов „Героите на Свищов – в миналото и днес”, на централния площад „Алеко”.