Академичната общност участва в общоградското поклонение в памет на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

 


 
С поклонение на стотици свищовлии, бяха отбелязани 142 години от гибелта на великия революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Поклонението се състоя пред Паметника на Свободата в градската градинка на площад „Свобода“, а за неговото достойно отбелязване допринесоха военните и духовият оркестър от Военно формирование 28880 – гр. Белене.

Герб от цветя в знак на признателност от името на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов поднесе доц. д-р Николай Нинов (зам.-ректор „Студентска политика и институционални комуникации“), последван от редица преподаватели и служители на Висшето училище.
Венци и цветя поднесоха още и кметът на община Свищов г-н Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов - д-р Кристиян Кирилов, който произнесе и паметно слово, представители на Военно поделение 28880 – гр. Белене, РУ на МВР, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, неправителствени организации, културни и образователни институции, политически партии, пенсионерски клубове и граждани.
Точно в 12.00 часа, с вой на сирени, последван от поклон и едноминутно мълчание бе почетена паметта на поета-революционер и на загиналите за свободата на България.
Началото на традицията за поклонението е поставено още през далечната 1884 година, когато денят е отбелязан официално за първи път в градовете Враца и Пловдив.