Академичната общност участва в общоградското честване на 24 май

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност академичната общност участва в общоградското честване на 24 май, организирано от Община Свищов. Честването на празника започна с поклонение пред гpoбa нa д-p Гeopги Атaнacoвич – министър на Просвещението в първия кабинет на България, в двора на Съборната църква. Жербове и цветя на гроба на д-р Г. Атaнacoвич положиха кметът на Общината – д-р Генчо Генчев, председателят на Общински съвет – Свищов – д-р Кристиян Кирилов, ректорът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” – проф. д-р Марияна Божинова, академични преподаватели и служители, представители на образователни и културни институции, граждани.


Общоградското честване продължи с традиционното за 24 май празнично шествие, което премина от площад „Свобода” до централния площад „Алеко”. Пред сградата на Общината се състоя церемония по награждаване на ученици, отличили се с високи постижения в областите „Наука”, „Изкуство”, „Професионално обучение”, „Спорт” и включени в съставите на отбори и екипи, заели призови места. Наградите на изявените ученици в различните категории бяха връчени от кмета на Свищов д-р Генчо Генчев и представителите на общинското ръководство. Сред специалните гости на събитието беше ректорът на СА „Димитър А. Ценов“ проф. Марияна Божинова, която също връчи грамоти на отличените млади хора.


В тържественото си слово кметът на Свищов отправи своите поздравления към всички отличени ученици за високите успехи през годината и се обърна към техните учители с думите: “Благодарение на Вас имаме образована нация, което е гарант за светлото бъдеще на нашите деца!“. За финал, градоначалникът перифразира посланието на първия министър на Просвещението д-р Георги Атанасович, като се обърна към всички присъстващи с думите – „Да има любов и единение!“.

За доброто настроение на присъстващите, в празничната програма се включиха представители на училища, детски градини и школи, които със своите изяви направиха своеобразен подарък към наградените ученици.