Академичната общност участва в общоградското честване на 143 години от освобождението на Свищов


Академичната общност засвидетелства безусловната си  почит и признание към загиналите войни в Руско-турската война (1877-1878 г.). Преподаватели, студенти и служители на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в общоградското честване на 143 години от освобождението на Свищов, организирано от община Свищов. 
Сред официалните лица на събитието бяха народните представители от 44-то Народно събрание д-р Станислава Стоянова и доц. д-р Милен Михов, зам.-ректорът на СА „Димитър А. Ценов” – проф. д-р Любчо Варамезов, кметове и председатели на общински съвети от областта, ръководители на институции и организации. 



Празнични слова произнесоха кметът на Свищов Генчо Генчев, както и народните представители Станислава Стоянова и Милен Михов. На финала на своето слово кметът на Свищов подчерта: „Тук признателните поколения идваме, за да изразим своята почит и уважение към загиналите герои. Да ги помним! – това е единствената отплата, на която сме способни и която им дължим. Поклон пред тяхното безсмъртно дело!“.
По повод 143-та годишнина от освобождението на Свищов, първият свободен български град, пред Братската могила в местността „Паметниците” се състоя заупокойна панихида, отслужена от свещеници от Свищовска духовна околия, както и церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите руски, украински, беларуски, румънски, финландски и полски войни, и български опълченци.