Академичната общност участва в общоградското честване на 141 години от освобождението на Свищов


Представители на Стопанска академия в лицето на ректора доц. д-р Иван Марчевски, зам.-ректора доц. д-р Николай Нинов, преподаватели и студенти, участваха в общоградското честване на 141 години от освобождението на Свищов и засвидетелстваха почит и признание към загиналите войни в Руско-турската война (1877-1878 г. ).
По повод годишнината от освобождението на първия свободен български град, на Братската могила в местността Паметниците, се състоя церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите руски, украински, беларуски, румънски, финландски и полски войни, и български опълченци.



Сред официалните лица бяха Андрей Грумов – консул на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, Марина Сергунина – аташе в Генералното консулство на Руската федерация в Русе, народният представител Станислава Стоянова (преподавател в Стопанска академия), командирът на 55-ти инженерен полк, гр. Белене – полковник Росен Арабаджиев, ректорът на Стопанска академия, руска делегация, председатели на общински съвети от област Велико Търново, почетни граждани на Свищов, ръководители на институции и организации.
В произнесените слова от кмета Генчо Генчев и народния представител Станислава Стоянова бе припомнено, че именно от свищовския бряг преди 141 години започва освобождението на страната ни. Те подчертаха, че след като на 27 юни 1877 г. руските войски форсират река Дунав и разгромяват турския лагер, разположен край устието на р. Текир дере, започва поредица от исторически събития, които поставят началото на нова България.



В памет на загиналите за освобождението на Свищов, панихида отслужиха архиерейският наместник Руслан Личев и свищовски свещеници. След изпълнения на Първи български хор, венци и цветя бяха поднесени от името на официалните лица, от присъстващите гости и граждани. В церемонията пред седемте мраморни обелиска в местността Паметниците участва 55-ти инженерен полк, гр. Белене и духовият оркестър към полка. Участие в програмата взеха и деца от ДГ „Васил Левски” в Свищов.